Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer.
Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire komen aan op het Plein voorafgaand aan een debat over de zaak in de Tweede Kamer. ANP SEM VAN DER WAL

Gemeente Gorinchem gaat gemeentelijke schulden gedupeerde ouders kinderopvangtoeslagaffaire kwijtschelden

21 mei 2021 om 10:51 Maatschappelijk

GORINCHEM Gemeente Gorinchem gaat openstaande gemeentelijke schulden tot 2021 van gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire kwijtschelden. Voor het aanslagjaar 2021 worden de gemeentelijke vorderingen opgeschort. Het college wil gedupeerde ouders hierdoor financieel wat lucht geven tot duidelijk is wat het Rijk gaat doen.

Wethouder Eelke Kraaijeveld: ,,Ik vind het onacceptabel dat gedupeerde ouders zo lang moeten wachten tot er een wettelijke regeling is voor het kwijtschelden van hun schulden. We gunnen hun, net als andere inwoners, naast goede en snelle hulp, een schuldenvrij leven. We willen daarom niet langer blijven wachten op landelijke beoordelingen en regels. Deze ouders hebben al zoveel te verduren. Door het kwijtschelden van de gemeentelijke schulden krijgen ze financieel wat lucht.”

NIET LANGER WACHTEN Het Rijk werkt op dit moment aan een wettelijke regeling voor het kwijtschelden van schulden van gedupeerde ouders. Het college wil gedupeerde ouders echter niet langer laten wachten dan nodig is. In tegenstelling tot het advies van de VNG en het Rijk heeft het college daarom besloten om de gemeentelijke vorderingen op gedupeerde ouders tot 1 januari 2021 kwijt te schelden. Voor het aanslagjaar 2021 geldt dat het college wel de landelijke lijn volgt en de gemeentelijke vorderingen worden opgeschort. 

Gemeente Gorinchem gaat ervan uit dat de gemaakte kosten voor het kwijtschelden van gemeentelijke schulden volledig door het Rijk worden gedekt. 

ONDERSTEUNING De afgelopen maanden is door gemeente Gorinchem, Avres en partners hard gewerkt om gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslagaffaire passende hulp en ondersteuning te bieden. Op dit moment zijn 89 gedupeerden bekend. Gemeente Gorinchem blijft in overleg met gedupeerde ouders kijken welke andere lokale regelingen tot kwijtschelding en tegemoetkoming ingezet kunnen worden.  

ACHTERGRONDEN Het Rijk compenseert de gedupeerden financieel voor de gemaakte fouten in de afhandeling van de kinderopvangtoeslag. Inmiddels is duidelijk geworden dat nog niet alle ouders een financiële compensatie van het Rijk hebben ontvangen. Daarnaast is het beoordelingstraject en de uitbetalingsdata voor veel ouders niet duidelijk. De Belastingdienst voert, nadat een gedupeerde ouder zich gemeld heeft, een lichte toets uit om vast te stellen of de gedupeerde ouder in aanmerking komt voor financiële compensatie. Na de lichte toets volgt een integrale beoordeling door de Belastingdienst om dit definitief vast te stellen. Het kan enkele maanden duren voordat de integrale beoordeling is afgerond. 

PAUZEKNOP Het Rijk werkt aan een wettelijke regeling voor het kwijtschelden van schulden van gedupeerde ouders. Zonder wettelijke regeling kunnen de schulden niet worden kwijtgescholden. Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben daarom besloten de schulden van gedupeerde ouders te bevriezen tot na de integrale beoordeling van de Belastingdienst. Zij hanteren en adviseren een zogenaamde pauzeknop.

Eerder vertelden enkele Gorcumse slachtoffers exclusief aan deze krant met welke ellende ze te maken hebben en hadden door de toeslagenaffaire. Dit verhaal is hier te lezen.

advertentie
advertentie