Tiffany Perrier-Plugers over haar opa Jacky van Dam: ,,Hij heeft 83 mooie jaren gehad. Hij heeft altijd hard gewerkt, maar heeft ook alles kunnen doen wat hij wilde.
Tiffany Perrier-Plugers over haar opa Jacky van Dam: ,,Hij heeft 83 mooie jaren gehad. Hij heeft altijd hard gewerkt, maar heeft ook alles kunnen doen wat hij wilde." Familiefoto

Gorcumse kleindochter van Jacky van Dam: ‘De stem van opa is voor altijd aan Feyenoord verbonden’

25 mei 2021 om 12:15 Mensen

GORINCHEM Op Facebook deelt Tiffany Perrier-Plugers (30) deze dagen haar gevoelens met de buitenwereld. ‘Het is onmogelijk iemand te vergeten die zoveel gaf om te herinneren’. De Gorcumse zal in haar leven vaak blijven denken aan haar dit weekend overleden grootvader. Al is het maar omdat zijn ‘Hand in Hand Kameraden’ rond iedere thuiswedstrijd door de speakers van de Kuip schalt. Perrier-Plugers is de kleindochter van Jacky van Dam, een Feyenoord-icoon. ,,Ik heb nooit geweten dat hij zo groot was. Voor mij was hij gewoon mijn opa.”

Ze stelt zich heel bewust voor als Tiffany Perrier-Plugers. De Gorcumse is trots op haar meisjesnaam, maar in deze emotionele dagen misschien nog wel wat meer dan anders. Zaterdag brengt ze haar opa naar zijn laatste rustplaats. Jaap Plugers. Voor het grote publiek beter bekend onder zijn artiestennaam Jacky van Dam. Tiffany lacht. ,,De naam Van Dam is een verwijzing naar Rotterdam. Van Rotterdam. Maar waarom mijn opa koos voor de voornaam Jacky, geen idee.” 

Zijn bekendste lied zingt hij in 1963, van een tekst van Jaap Valkhoff. Hand in hand, kameraden.

Jacky van Dam is Nederlands musicus en zanger. Zijn bekendste lied zingt hij in 1963, van een tekst van Jaap Valkhoff. Hand in hand, kameraden. Het bekendste voetbalnummer van Nederland en voor altijd hét lijflied van Feyenoord. Tiffany is nog niet in beeld tijdens de geboorte van het iconische nummer. 27 maart 1991 ziet zij het levenslicht. 

De Gorcumse pakt haar telefoon en begint te bladeren in een map met audiobestanden. Een mannenstem begint te zingen. ‘Jouw gezicht is als een zonnestraal die lacht. En je handjes als fluweel, heel fijn en zacht. Wij vergeten nooit die nacht dat jij kwam heel onverwacht. M’n kleine meid’. Tiffany slikt haar tranen weg. ,,M’n kleine meid... Dit nummer heeft mijn opa speciaal voor mij uitgebracht. Als ik het nu hoor, komt dat wel binnen. Mijn opa en ik spraken nooit over onze gevoelens. We zijn meer van het niet lullen, maar poetsen. Op z’n Rotterdams. Samen een sigaretje roken in de serre. Maar ook al sprak hij het niet uit, opa liet me altijd voelen dat hij onvoorwaardelijk van me hield. Ik was zijn pareltje.”


De Gorcumse Tiffany Perrier-Plugers was het pareltje van haar opa, zanger Jacky van Dam. - Familiefoto

SPANJE De kleindochter van Jacky van Dam vertelt over haar innige band met haar opa. ,,Mijn opa en oma zijn misschien wel zeventig keer verhuisd. Verschillende malen geëmigreerd naar Spanje, maar ze kwamen altijd weer terug. Zochten de drukte van de Rotterdamse binnenstad op omdat ze de levendigheid misten. Maar verhuisden dan weer na een maand of drie omdat ze het te druk vonden.”

Haar grootvader is een artiest, maar Tiffany staat daar nauwelijks bij stil. Jacky van Dam is haar ‘opa Jaap’. ,,Mijn opa heeft zich nooit beter gevoeld dan een ander. Hij was een nuchtere Rotterdammer en sprak niet uit zichzelf over zijn leven als zanger. Maar als we ernaar vroegen, vertelde hij wel van alles.”

Als hij ‘M’n kleine meid’ speelde, werd ik altijd naar voren geroepen en mocht ik op zijn schoot zitten
,,Mijn opa leefde een artiestenbestaan. Hij rookte, dronk en genoot van het nachtleven. Zo leefde hij zijn leven. Ondanks die hectiek gingen we toch geregeld naar opa en oma. Ik herinner me dat ik altijd alles mocht. Als ik bleef logeren, was niets te gek. Negen van de tien keer aten we bij het pannenkoekenhuis. We gingen naar optredens van opa. In kroegen, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Als hij ‘M’n kleine meid’ speelde, werd ik altijd naar voren geroepen en mocht ik op zijn schoot zitten.“

GOUD Tijdens een van haar bezoekjes aan haar grootvader, valt het oog van Tiffany op een ingelijste gouden plaat. Het meisje vraagt aan haar opa waarom die elpee in zijn gang hangt. De Gorcumse hoort dat Jacky van Dam de stem is achter het ‘Hand in Hand, kameraden’. ,,Daarvoor besefte ik niet dat mijn opa het lied had ingezongen. De afgelopen dagen had ik pas echt door hoe groot opa eigenlijk was. Alle media besteedden aandacht aan zijn dood.“ 

,,De stem van mijn grootvader is voor altijd aan Feyenoord verbonden. Iedere twee weken hoor je het lied in De Kuip. Tienduizenden mensen hebben het wel eens gezongen. Hij wordt nooit vergeten. Opa realiseerde zich goed wat hij voor Feyenoord betekende, maar andersom betekende Feyenoord ook veel voor hém. Hij keek alle wedstrijden op televisie en kon er uren over lullen. Feyenoord dit, Feyenoord dat. De club is me met de paplepel ingegoten. Mijn dochtertjes zijn sinds hun geboorte lid van de Kameraadjes (juniorclub van Feyenoord).” Tiffany lacht. ,,Mijn man (de bekende amateurvoetballer Christiaan Perrier, AM.) vindt dat niet zo leuk. Hij is voor Ajax.”

Haar laatste opmerking maakt ze met een knipoog. De rivaliteit tussen de club uit Amsterdam en Rotterdam is voor haar betrekkelijk. Zeker nu. Haar opa is niet meer. Zaterdagochtend liet hij het leven. De strijd tegen longkanker bleek een ongelijke. ,,Toen opa ziek werd, hield hij dat stil voor de buitenwereld. Hij wilde niet dat mensen telkens aan hem zouden vragen hoe hij zich voelde. De laatste paar maanden ging het steeds slechter met hem. Hij was oud en ziek, maar nog wel pienter in zijn kop.”

Het doet pijn om iemand waar je zoveel van houdt, zo te zien lijden

HEFTIG ,,Vorige week donderdag heb ik afscheid van mijn opa genomen. Het was heftig en mooi tegelijk. Het doet pijn om iemand waar je zoveel van houdt, zo te zien lijden. Hij kon niet meer praten en at nauwelijks meer. Maar ik was blij dat ik bij hem was. Ik merkte dat hij daar wat rustiger van werd.” Tiffany stopt even. Emoties vullen de ruimte. ,,Ik heb aan mijn opa gevraagd of hij me twee dingen wil beloven… Of hij nooit wil vergeten dat ik van hem hou. En of hij altijd bij me wil zijn, als ik het moeilijk heb… Opa fluisterde het woord ‘dankbaar’. Ik heb hem over zijn wangen gestreeld en over zijn bolletje geaaid. Toen ben ik weggegaan. Op de weg naar huis heb ik mijn vader gebeld met de boodschap dat opa niet lang meer te leven had...” 

Jaap Plugers overlijdt anderhalve dag later. ,,Mijn oma was bij hem. Ze hielden elkaars handen vast. Hand in hand, symbolischer kan het niet. Opa heeft 83 mooie jaren gehad. Hij heeft altijd hard gewerkt, maar heeft ook alles kunnen doen wat hij wilde. Ik ben dankbaar dat ik 30 jaar van hem heb kunnen genieten. Zijn optredens zullen me altijd bijblijven en ik ben heel dankbaar dat hij mijn oudste dochter heeft leren kennen. Een van zijn laatste wensen was om ook mijn jongste dochter (zij is vijf maanden oud, AM) te ontmoeten, maar helaas bleek dat niet mogelijk door alle coronabeperkingen.”


Tiffany Perrier-Plugers met haar dochters. ,,Ik ben blij dat mijn opa mijn oudste dochter heeft leren kennen.” - Familiefoto

Opa’s kleine meid geeft hem zaterdag een eerbetoon, zoals haar grootvader dat 28 jaar geleden aan haar schonk. Tiffany Perrier-Plugers zal recht uit haar hart spreken, begeleid door muzikale klanken. Hand in hand met haar vader begeleidt ze Jacky van Dam vervolgens naar het crematorium.

De uitvaartplechtigheid van Jacky van Dam vindt zaterdag om 14.00 uur in besloten kring plaats, maar is wel te volgen via een livestream. Die is hier te bekijken.

door Alex Monster

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
De Gorcumse Tiffany Perrier-Plugers was het pareltje van haar opa, zanger Jacky van Dam.
Een jonge Tiffany Perrier-Plugers met haar opa, Jacky van Dam. ,,Tijdens optredens mocht ik altijd op zijn schoot zitten."
,,Mijn opa leefde een artiestenbestaan. Hij rookte, dronk en genoot van het nachtleven."
Tiffany Perrier-Plugers met haar dochters. ,,Ik ben blij dat mijn opa mijn oudste dochter heeft leren kennen.
advertentie
advertentie