D66 raadslid Ilhan Tekir wil meer geld voor stichtng Hoger Onderwijs Gorinchem
D66 raadslid Ilhan Tekir wil meer geld voor stichtng Hoger Onderwijs Gorinchem gemeente gorinchem

D66 wil meer subsidie voor Hoger Onderwijs Gorinchem

7 juni 2021 om 19:20 Overig

GORINCHEM Op initiatief van D66 raadslid Ilhan Tekir wordt donderdag 10 juni een amendement ingediend om 150.000 euro subsidie te verstrekken aan de stichting Hoger Onderwijs Gorinchem (SHOG). Het college wil de subsidie beperken tot 60.000 euro.

Het amendement van D66 wordt gesteund door de voltallige oppositie van D66, ChristenUnie/SGP, Gorcum Actief, GroenLinks, SP, Van Maaren en VVD. Tijdens de bespreking van het raadsvoorstel op 20 mei stelde raadslid Tekir dat SHOG aan het infuus komt te liggen als ze niet meer dan 60.000 euro subsidie ontvangt. ,,Ooit wilden we 300.000 euro uitgeven voor een eenmalig evenement in de stad.” SHOG heeft gevraagd om een subsidie van 300.000 euro om zo in het schooljaar van 2022 te starten met de vierjarige HBO bachelor ‘Professional College voor Technologische & Maatschappelijke Transitie’. Daartoe werd in maart een intentieverklaring ondertekent met HBO-Drechtsteden. 

STAATSSTEUN De gemeente Gorinchem wil echter niet meer dan twintig procent van de aangevraagde subsidie van 300.000 euro toekennen. Wethouder Ro van Doesburg daagde andere deelnemers aan het initiatief uit om ‘kleur te bekennen’ door met geld over de brug te komen. ,,De opleiding is kleiner geworden, ook moeten we bij een particuliere opleiding voorkomen dat we staatssteun verstrekken. We geloven in het plan, maar we willen voorzichtig meedoen.” De gemeente staat welwillend tegenover het SHOG initiatief, maar stelt dat het onderwijsveld de lead moet nemen bij het investeren in de nieuwe opleiding en niet de gemeente.

ONDERNEMERS De gemeente gaf al eerder subsidie tot een bedrag van in totaal 120.000 euro; een deel daarvan is ingezet voor kwartiermaker Erik Fledderus die de businesscase heeft opgesteld. Daarin zijn de ambities al fors bijgesteld, was eerst nog sprake van 600 studenten, nu gaat het om nog 80 tot 100 studenten. Het collegegeld is 5.000 euro. Enkele ondernemers in Gorinchem lieten eerder weten bereid te zijn beurzen te verstrekken voor studenten. Een van hen is Jan van Wijgerden van Tredion op Avelingen-West. ,,We willen studenten graag aan de regio binden. Nu maken we veel kosten bij het werven van personeel door de krapte op de arbeidsmarkt, met een beurs kunnen we ze beter vasthouden.” 

VERTROUWEN Frank Barth van CU/SGP maakte de vergelijking met de bijna 25 miljoen euro die voor het IAC en nieuwbouw ’t Gilde worden uitgetrokken. ,,Dit is een initiatief uit de stad, het kan samen met het IAC een vliegwiel voor het onderwijs in de stad worden”. Ook bij bespreking van het IAC herhaalde Barth dit argument. Toch bleven coalitiepartijen vasthouden aan een bedrag van 60.000 euro, zo liet het CDA weten dat ze net als de wethouder vertrouwen heeft in een goed einde en noemde ze de 300.000 euro een hoog risico.

In het amendement van D66 wordt nu voorgesteld om 150.000 euro subsidie te verstrekken op voorwaarde van cofinanciering plus drie prestatieafspraken. Dat zijn de huisvesting, positief advies van visitatiecommissie NVAO en voldoende studenten om de opleiding te starten. Met de hogere bijdrage wil de oppositie voorkomen dat het initiatief als ‘een nachtkaars uitdooft’.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie