Monica en Johan BenardSavourer DelicatessenDe Linie 524208 DE Gorinchemwww.savourer.nlinfo@savourer.nl
Monica en Johan BenardSavourer DelicatessenDe Linie 524208 DE Gorinchemwww.savourer.nlinfo@savourer.nl Savourer Delicatessen
De Specialist

De graskaas is er weer bij Savourer Delicatessen

9 juni 2021 om 11:02 Zakelijk

GORINCHEM Savourer is Frans voor genieten en Monica en Johan Bénard helpen daarbij. In hun winkel Savourer Delicatessen vind je de heerlijkste producten. In hun maandelijkse column geven ze tips hoe je daar thuis van kunt genieten. Deze maand: graskaas.

Het voorjaar is begonnen, de zon schijnt weer heerlijk en dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: de graskaas is er weer bij Savourer Delicatessen! Waar de koeien in het voorjaar staan te trappelen om de wei in te mogen, daar staan graskaasliefhebbers te trappelen om deze heerlijke kaas weer te proeven. Zodra eind maart de zon weer een beetje begint te schijnen, krijgen wij al de vraag of de graskaas er al is. Wie van graskaas houdt, moet er namelijk snel bij zijn. Deze kaas is een echt seizoensproduct en alleen een aantal weken verkrijgbaar vanaf eind mei.

Maar wat is graskaas eigenlijk?

Maar wat is graskaas eigenlijk? Graskaas is gemaakt van de melk van koeien die na de winter weer voor het eerst naar buiten gaan. Waar ze in de winter veelal hooi eten, daar eten ze de eerste weken van het voorjaar heerlijk vers lentegras. Na een week in het weiland is het voer dat de koeien in de winter gegeten hebben uit hun melk verdwenen en kan de melk gebruikt worden voor deze speciale graskaas. Als de kaas dan ook nog ongeveer vier weken heeft gerijpt om op smaak te komen, zijn de graskazen helemaal klaar voor consumptie.

Graskaas heeft een heerlijk smeuïge en romige smaak, maar vetter is deze kaas niet. Officieel mag graskaas alleen graskaas heten gedurende deze vier weken. Zodra de boer weer het gras heeft gemaaid is het gras daarna minder vet dan het gras direct na de winter. In vergelijking met het hooi van de winter is de kaas ook na die vier weken natuurlijk nog zachter en smeuïger, maar graskaas heet alleen graskaas als het gemaakt is van de melk die koeien produceren als ze weer heerlijk de wei in mogen.

Bij Savourer verkopen wij graskaas van de boerderij van de familie Van Erk uit Berkenwoude. We hebben bewust voor één soort gekozen, omdat deze nog veel voller en romiger is dan veel andere soorten. Dit is een unieke romige graskaas en je proeft dan ook een enorm verschil met normale jonge kazen.

Graskaas is niet alleen lekker op brood, maar ook als blokjes zijn ze heerlijk bij bijvoorbeeld een rosé. We merken in deze weken dat er mensen zijn die wel drie keer per week een heerlijk stuk graskaas komen halen. En geef ze eens ongelijk! De échte graskaas is er maar een paar weken dus wie dit uniek stuk kaas nog wil proeven moet er snel bij zijn. De deuren van Savourer staan wagenwijd voor jullie open!

Benieuwd naar ons heerlijke assortiment of op zoek naar inspiratie voor recepten? Bekijk dan eens www.savourer.nl.

advertentie
advertentie