Afbeelding
Shutterstock

De mooiste plekjes in Nederland om te fietsen

11 juni 2021 om 15:44 Partnercontent

Nederland staat bekend als een fietsland. En dat is met goede reden! Ons kleine landje heeft een paar schitterende gebieden om doorheen te fietsen. Hier zijn 6 mooie fietsroutes in Nederland. 

1. Een tochtje door het Groene Hart

Om een mooie fietstocht te maken hoef je niet altijd af te reizen naar de uiteinden van het land. Ook in hartje Randstad vindt je een geweldige (en groene!) fietsroute. Begin je reis in Woerden en geniet van een lunch in het heerlijk rustige Harmelen. Van Woerden naar Harmelen is zo’n 10 kilometer fietsen, dus hopelijk heb je genoeg honger als je aankomt! 

Na Harmelen kan je meerdere kanten op om langzamerhand weer terug te keren in Woerden. Als je in de Randstad woont en van de (schaarse) natuur houdt, moet je minstens een keer het Groene Hart bezoeken.

2. Een smaakvolle route door de Gelderse Vallei

Hou je naast fietsen ook van lekkernijen? Dan is deze route op de Veluwe perfect voor jou! Je fietst langs boerderijen en lokale winkeltjes die allerlei delicatessen uit de streek aanbieden. Van heerlijke kazen tot sappig fruit, je hebt genoeg om van te snacken. Is eten alleen niet genoeg om je te lokken? Rij dan langs uitkijktoren de Koepel, met zijn hoogte van een dikke 20 meter heb je een mooi uitzicht op de Veluwse bossen. 

Aangezien deze fietsroute niet voor allen even makkelijk te bereiken is, kan je ervoor kiezen om met de auto naar de route te rijden, om vervolgens op de fiets al het snoepgoed dat je treft op te halen. Het is dan natuurlijk wel zo handig om een fietsendrager aan te schaffen. Een goede fietsendrager waarmee je meerdere fietsen kan vervoeren kan je bijvoorbeeld vinden bij Heuts

3. De molens van Kinderdijk

Kinderdijk ligt zo’n 15 kilometer ten oosten van Rotterdam en is per fiets goed bereikbaar. In dit lange polderlandschap staan 19 monumentale windmolens die gezamenlijk erkend zijn als UNESCO-erfgoed. Deze iconische machines werden oorspronkelijk gebouwd om het moerassige moerasland van het gebied droog te leggen en werken nog steeds, dankzij voortdurende inspanningen voor natuurbehoud.

4. Ervaar fietsroute Het Waterland

De noordgrens van Amsterdam leidt uiteindelijk naar een vlakke, rustieke gordel, Waterland genaamd, die door Noord-Holland naar Edam loopt. Veel dorpen in dit prachtige achterland zijn grotendeels onaangetast gebleven door de invloed van het ondertussen toeristische Amsterdam en bevatten nog steeds traditionele, felgekleurde houten huizen. Door de westelijke kustlijn van Waterland te volgen, zal je een lange verhoogde weg tegenkomen die leidt naar een historisch vissersdorp genaamd Marken, dat ooit volledig gescheiden was van het Nederlandse vasteland. Genieten van Oud Hollandse cultuur dus!

5. Fiets op een eiland in het Nationaal Park Duinen van Texel

Rijden langs de schitterende kustlijn van Texel is altijd de moeite waard en met een beetje doorfietsen is het zelfs mogelijk om de hele westkust van het eiland binnen één dag te doorkruisen. Vanwege zijn verbazingwekkende natuurlijke schoonheid is het grootste deel van de regio beschermd als nationaal park en goed onderhouden, waardoor het een van de meest diverse landschappen van Nederland is. Voor langere tochten kun je een volledige tocht over het eiland maken door tot voorbij de duinen van Texel oostwaarts te rijden.

6. Noordoostpolder

Halverwege de twintigste eeuw begonnen we stukken land terug te winnen van een grote binnenzee te midden van Nederland, de Zuiderzee genaamd, wat leidde tot de vorming van de Noordoostpolder in 1942. Dit nieuwe gebied werd uiteindelijk een belangrijk onderdeel van de Nederlandse bloementeelt en bevat een enorme concentratie aan met de fiets te bereiken tulpenvelden. Vóór de oprichting van de Noordoostpolder waren verschillende steden binnen de gemeente eigenlijk eilanden en dragen ze nog steeds zichtbare sporen van hun maritieme erfgoed.

advertentie
advertentie