In het i Lab worden innovatieve technieken toegepast zoals 3D print
In het i Lab worden innovatieve technieken toegepast zoals 3D print HUNK-MINISTERIE_VAN_BEELD_GORINCHEM

Raad stemt in met Innovatie- en Afstudeercentrum

12 juni 2021 om 08:13 Onderwijs

GORINCHEM Met uitzondering van de VVD en Gorcum Actief stemde de raad donderdagavond in met het plan voor het Innovatie- en Afstudeercentrum. Met de toezegging van wethouder Ro van Doesburg dat alvorens het definitief ontwerp wordt vastgesteld nog een onafhankelijke toetsing door een gerenommeerd bureau wordt uitgevoerd, trok hij ook de twijfelaars over de streep.

D66 was in eerdere besprekingen over het plan kritisch op de financiën, de gemeente trekt 6.65 miljoen euro uit voor het IAC, dat straks wordt gevestigd in Beatrix de Burcht nabij de beroepencampus aan de Hoefslag. Juist vanwege de kritiek vanuit de oppositie was een extra vergadering nodig, alvorens de raad een besluit kon nam over het IAC. Vanaf 2022 kunnen jongeren, studenten en werkenden uit de hele regio aan de slag met bijvoorbeeld slimme huisinstallaties, robots om het land te bewerken of oefenen in een simulatiekamer met zorgtechnologie. Bedrijven, scholen en de gemeente ontwikkelden samen programma’s om dit mogelijk te maken. Vorig jaar ontving Gorinchem van het Rijk 1,9 miljoen euro uit de Regio Deal Gorinchem Drechtsteden voor het IAC. Met de Regio Deal wil het Rijk de brede welvaart in de regio versterken.

MAAKINDUSTRIE Het kloppend hart van deze samenwerking wordt het innovatie- en afstudeercentrum, centraal gelegen op de regionale innovatiecampus. Hier werken leerlingen, studenten en bedrijven aan projecten voor de zorg, maakindustrie, bouw en groenblauwe sector. Zo bereiden zij zich voor op de beroepen van de toekomst. Gorinchem en de regio wordt zo aantrekkelijker als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven, hun werknemers, scholieren en studenten door samen te innoveren en elkaar te inspireren.

COOPERATIE Wethouder Ro van Doesburg: ,,Naast vernieuwend (beroeps)onderwijs en innovatieve projecten voor de zorg, de bouw, de maakindustrie en verduurzaming, helpt het Innovatie- en Afstudeercentrum ook mensen die al langer aan het werk zijn met om- en bijscholing. Daarnaast biedt het IAC Gorinchem als vestigingsplaats voor bedrijven echt iets extra’s. Hier wil je zitten. Hier wil je samenwerken en innoveren. Bovendien vorm de coöperatie achter het IAC een sterk instrument om nationale en internationale subsidies voor onze regio binnen te halen.”

i LAB Om herkenbaar en zichtbaar van start te gaan met de plannen, start het IAC meteen met de introductie van haar nieuwe naam en huisstijl. Het Innovatie- en Afstudeercentrum gaat verder onder de naam ‘i_Lab’. De komende jaren zal i_lab bij de Regionale Beroepen- en Innovatiecampus steeds meer vorm krijgen.

advertentie
advertentie