Alie Bootsma (l) en Roza Boer lanceren jongerenrouwgroep Doodgewoon
Alie Bootsma (l) en Roza Boer lanceren jongerenrouwgroep Doodgewoon Levien Vermeer

Start rouwgroep voor jongeren; praten over verdriet is doodgewoon

16 juni 2021 om 07:42 Zorg

MEERKERK/LEERDAM Roza Boer en Alie Bootsma creëren met rouwgroep Doodgewoon een veilige omgeving waar jongeren van negen tot tweeëntwintig jaar, die een ouder, broer of zus verloren hebben, door middel van sport, spel, creativiteit en gesprek rouw leren verweven in hun leven.

door Levien Vermeer

,,We gebruiken liever het woord verweven in plaats van verwerken, want rouw gaat een leven lang mee, al hoeft het niet levenslang te betekenen” zeggen de coaches Roza Boer (45) van Praktijk de Schatkist uit Meerkerk en Alie Bootsma (51) van Jij training en coaching uit Leerdam. Ze weten uit eigen ervaring hoe moeilijk en eenzaam het kan zijn het verdriet over een verloren gezinslid te ervaren en lopen al langer rond met het idee van een rouwgroep voor jongeren.

JONGEREN Tijdens hun coaching op scholen, maar ook in hun eigen sociale omgeving zijn ze regelmatig jongeren tegengekomen die een ouder, broer of zus verloren hebben. ,,Het kostte de meesten veel moeite hun verdriet bespreekbaar te maken” zegt Alie. En Roza vertelt: ,,Als kind wil je dóórleven, dan is het verdriet er even niet. Maar je moet de rouw ook doorléven, anders kun je later vastlopen.” Zij verloor haar vader op dertienjarige leeftijd, en recent haar zus.

Ze vervolgt: ,,Als kind heb je er ook geen taal voor. Er ontstaan meteen overlevingsmechanismen, en je gaat zorgen voor de overblijvende ouder. Ik heb me er doorheen geworsteld, maar had graag iemand gehad die me bij de hand nam.” Alie’s echtgenoot verloor zijn eerste vrouw, waardoor zij heeft ervaren wat het verlies van hun moeder met zijn kinderen heeft gedaan. Ze merkt dat er toch nog steeds niet gemakkelijk over gesproken kan worden. ,,Een jongere is al snel bang om gek of anders gevonden te worden, terwijl hij of zij zich wél anders voelt door de rouw. Met de naam ‘Doodgewoon’ brengen we over dat het heel gewoon is om over je verdriet te praten.”

STEUN IN DE RUG Ze vergelijken rouw met een vingerafdruk, een uniek proces. ,,We sluiten aan bij de jongere in zijn of haar rouwproces, gebaseerd op vertrouwen.” Alie vindt het belangrijk dat de jeugd herkenning en erkenning ontmoet bij hen en bij elkaar. ,,Rouwen doe je ook met je lichaam, en als je er niet naar leert luisteren kun je er letterlijk ziek van worden. De ontmoeting en uitwisseling en het creatief bezig zijn met elkaar is bedoeld als steun in de rug.” Bovendien rouwen jongens en meisjes anders, dus maatwerk in begeleiding blijft nodig, volgens Roza. Beiden verwachten dat de rouwgroep een grote toegevoegde waarde kan hebben met het oog op jeugdpreventie. ,,Misschien kan ons initiatief als pilot fungeren binnen een Sociaal Team” hoopt Alie.

Meer informatie en aanmelding:

www.deschatkistverlies.nl

en www.jijtrainingencoaching.nl

advertentie
advertentie