Afbeelding
Ineke Sahuleka

Acrobatiek op bewegend paard: mooi resultaat piepjonge voltigeur Lucy in Frankrijk

16 juni 2021 om 19:51 Overig

GORINCHEM Lucy van Puffelen uit Hoog Blokland is 11 jaar en vanaf haar zevende voltigeert ze bij PSV Hornedamme o.l.v. Heleen van Wingerden uit Hoornaar. Ze trainen in de manege van Arina’s hoeve in Groot Ammers.

Voltige is acrobatiek op een bewegend paard - dit in tegenstelling tot het paardvoltige als turnonderdeel, waarbij op het turntoestel paard wordt geturnd. Het paard loopt voltes aan een lange lijn, de longe, in stap, draf of in galop en heeft een speciale voltigeersingel om zijn buik. Die is voorzien van handvatten en beugels aan de zijkanten om aan of in te hangen. 

De meest gebruikte paardengang tijdens het voltigeren is een rustige galop. De acrobaat op het paard wordt voltigeur genoemd, de persoon die de longe hanteert, is de longeur. In wedstrijden die door het hele land worden georganiseerd, moeten de voltigeurs, solo, in duo of in teamverband een verplichte proef en een vrije kür op muziek laten zien, waar niet alleen acrobatiek, maar ook sierlijkheid, expressie en eenheid met het paard beoordeeld worden. Zo kunnen ze winstpunten behalen om een hoger niveau te bereiken.

GROTE VORDERINGEN Sinds een jaar gaat Lucy, behalve naar Groot Ammers, ook twee keer per week naar Noord-Brabant, waar ze traint in het juniorenteam van de Heerevelden. Door al die training maakte ze grote vorderingen en werd ze geselecteerd voor de perspectieven, het jeugd-voorportaal van het Nederlands team en ging ze afgelopen winter eens per maand naar het KNHS centrum in Ermelo om op pony Bono met longeur Femke en trainer Heleen, of op de ton (het namaakpaard) training te krijgen van de bondscoach en/of internationaal bekende voltigeurs.

Door Covid was er afgelopen jaar weinig te trainen, sommige trainingen voor kinderen gingen buiten wel door, maar wedstrijden waren er niet dus konden er geen winstpunten worden behaald. Afgelopen weekend waren in Saumur, Frankrijk, internationale voltige wedstrijden waar 140 voltigeurs uit 8 landen aanwezig waren.

HELE ORGANISATIE Omdat er weinig wedstrijden waren, wordt dit jaar de mogelijkheid gegeven hoger of lager dan je oude niveau te starten en zo kregen Lucy en Isabella, een meisje uit Almere, van voltigeclub Any Dale in Muiderberg, dispensatie om aan de wedstrijd in Saumur mee te doen, maar dat is een hele organisatie. Niet alleen de kinderen met hun moeder, maar ook paarden en longeur moesten naar Frankrijk en ze moesten allemaal ook onderdak hebben. Bovendien moesten ze in Frankrijk een negatieve Covid-test kunnen laten zien, dus dinsdag gingen ze allemaal naar de teststraat. Om een deel van de kosten te dekken hielden ze een fancy fair in Almere, waar meer dan 50 kinderen allerlei leuke activiteiten kwamen doen en Lucy en Isabel gaven een demonstratie op de ton. 

Woensdag 9 juni vertrokken ze naar Saumur, naar het grote Franse nationale paardensportcentrum Cadre Noir en maandag 14 juni waren ze weer thuis. In hun klasse “children” waren zij van de 20 meisjes de enige Nederlandsen en ook nog de jongsten, dus ze rekenden niet op prijzen, maar ze behaalden wel een heel mooi resultaat. Op vrijdag waren ze 9e en 11e en kregen ze genoeg punten om zondag met de moeilijkere oefeningen mee te mogen doen. Daar behaalden ze de derde en zevende plaats. 

Ze vonden het geweldig om mee te doen aan dit grote evenement en zijn vast van plan om volgend jaar echt om de prijzen te gaan strijden.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie