Waaldijk 20, Dalem
Waaldijk 20, Dalem Google Streetview

Bezwaren tegen tiny houses Waaldijk 20 Gorinchem vinden weinig gehoor

18 juni 2021 om 15:16 Politiek

GORINCHEM Tiny houses zijn in opkomst in Nederland, en ook Gorinchem lijkt ze te verwelkomen. Zo ziet de gemeente geen bezwaren tegen een plan om tien tiny houses te plaatsen op landgoed De Fazant aan de Waaldijk 20 in Gorinchem (Dalem). Minstens één omwonende ziet echter wel degelijk bezwaren tegen de plannen zoals die nu voorliggen.

door Louis van Oort

Het gaat om een plan van Fred en Karlijn Klerk, die wonen op landgoed De Fazant in Dalem aan de Waaldijk 20, waar ze in 2016 naar eigen zeggen fruittelers zijn geworden. ,,Op ons landgoed staat de grootste hoogstamboomgaard in Nederland (8,5 hectare)”, vertelt Klerk tijdens de parallelsessie van de Gorinchemse gemeenteraad op donderdagavond. ,,Wij willen die grootste hoogstamboomgaard van Nederland nieuw leven inblazen. Dat vergt veel onderhoud. Om het te kunnen bekostigen en daarmee te behouden, hebben we ambitie om deze plek te gaan delen met mensen die ook van rust en natuur houden. Ook voor langere tijd (meer dan 4 maanden). Dat kan in de vorm van tiny houses, die goed inpasbaar zijn op het landgoed. Leven in tiny houses sluit goed aan bij ons biologisch bedrijf en filosofie, met zo klein mogelijke footprint. Het zijn duurzame, kleinschalige en verplaatsbare bouwwerken.”

GEEN BEDENKINGEN Het college van B en W is gevraagd voor de omgevingsvergunning een verklaring van geen bedenkingen te geven voor het plaatsen van deze 10 tiny houses voor de periode van 10 jaar. Het gaat om een planologische procedure omdat het een afwijking van het bestemmingsplan is. Het college moet die verklaring afgeven en deze kan geweigerd worden als er geen sprake zou zijn van goede ruimtelijke ordening. Het gaat in deze fase dus nog niet om de bouwvergunning voor de tiny house.

Namens de betrokken ambtenaren stelt Emese van der Weijden dat er in ieder geval sprake is van goede ruimtelijke ordening ,,vanwege de kleine oppervlakte van de huisjes en de goede inpasbaarheid in het gebied, omdat er veel bomen zijn en de tiny houses dus slecht zichtbaar zijn vanaf de weg”.


Emese van der Weijden gaf tekst en uitleg namens het ambtelijk apparaat - Gemeente Gorinchem

PREFABWONINGEN Omwonende Dirk Verschoor gaat hier echter niet in mee. Hij heeft een zienswijze ingediend die hij donderdag toelichtte: ,,Het blijkt helemaal niet om tiny houses te gaan, maar om tien stuks prefabwoningen in lintbebouwing met een oppervlakte van 50 m2, in plaats vande 28 m2 die tiny houses normaal gesproken hebben. En in plaats van 3,4 m hoogte hebben ze een nokhoogte van 6 meter en zijn ze twee verdiepingen hoog. Ze moeten ook op een dieplader worden aangevoerd om ter plaatse worden geassembleerd. Het gaat dus niet om zelfvoorzienende woningen op wielen. De aanvraag is dus misplaatst.”

RECREATIEPARK Maar dan zijn we er volgens Verschoor nog niet. ,,Deze prefabwoningen zijn een voorloper van landgoed De Fazant en de geplande toekomstvisie is in totaal 20 prefabwoningen, ondersteunende horeca, bedrijfswoning, schuur, kas, hooimijt en de mogelijkheid tot vijftien seizoenskampeerplaatsen. Dat is al met al een heel project, blijkt als ik er als argeloze bewoner van de Waaldijk naar kijk. Dit heeft de schijn van de ontwikkeling van een perfabwoning-recreatie -inclusief horeca - park. Een stedelijk ontwikkelingsproject op een unieke locatie is strijdig met onder meer de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) en de ontwerprichtlijnen. Dus daar wringt het. Want voor dit gebied – bij Fort bij Vuren - geldt een Unesco Werelderfgoed-nominatie. Hier loopt de gemeente dus een groot risico. Een besluit om een uitspraak van de experts van de NHW niet af te wachten, lijkt mij dan ook een nalatigheid.”

Verder vindt Verschoor de omgevingsdialoog niet toereikend. Buurtbewoners zouden het gevoel hebben dat er toch al over besloten was. Hij adviseert dan ook geen verklaring van geen bedenking af te geven.

TRANSPARANT ,,In de aanvraag wordt inderdaad ook gesproken over eventuele andere ontwikkelingen op het perceel”, geeft Van der Weijden toe. ,,Bijvoorbeeld een klas kinderen en allerlei voorzieningen die daarbij horen. Dat lijkt me op zich alleen maar transparant. Er is geen sprake van een salamitactiek (een project in kleine stukjes opdelen, red.) of iets dergelijks. Er zijn inderdaad ook andere wensen voor het perceel, die zijn wel iets kleinschaliger dan zojuist geschetst werd, maar daar wordt nu niet over besloten. Deze aanvraag gaat echt over tiny houses.”

Die communicatie is heel zorgvuldig gedaan, zoals dat altijd gebeurt in zulke procedures

ONAFHANKELIJK Ali Koçak (PvdA) vraagt zich af of de onderzoeken waar Klerk het over heeft wel onafhankelijk genoeg zijn. Van der Weijden is daar duidelijk over: ,,Alle onderzoeken zijn gecontroleerd door de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid en ook de Erfgoedcommissie Gorinchem.”

Ook wil Koçak weten of de bewering van Verschoor klopt dat de communicatie onvoldoende is geweest. Wethouder Ro van Doesburg resoluut: ,,Die communicatie is heel zorgvuldig gedaan, zoals dat altijd gebeurt in zulke procedures.”

NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE Johan Klein, fractie-assistent Stadsbelang, die donderdag zijn debuut maakt, stelt voor toch advies in te winnen bij de teams. Dat zeggen Van der Weijden en Van Doesburg toe.

Op de vraag van VVD-raadslid Attie Mager hoe het nu zit met die omvang die Verschoor schetst, zegt Van der Weijden: ,,De maximale omvang per tiny house wordt 30m2 plus 15m2 buitenruimte. Dat is dan niet voor een schuurtje o.i.d. maar voor een veranda. De bouwhoogte wordt maximaal 6 m, maar er wordt een kap opgezet, dus de goothoogte zal lager zijn. In de ruimtelijke onderbouwing is aangegeven dat er overleg is gevoerd met de buren en dat die geen bezwaren tegen de plannen hebben ingediend bij de initiatiefnemers. Niet alle bewoners in de omgeving zijn meegenomen. Ik denk dat het een kwestie is geweest van waar leggen we de grens, wie betrekken we hierbij? De gemeente heeft hier geen rol in gehad. Het zijn zaken waarbij de bal in principe bij de initiatiefnemers ligt.”

OVERZICHT ALLE PLANNEN Lennert Onvlee van het CDA wil tot slot wat breder kijken naar tiny houses in Gorinchem: ,,Ik hoor ook vallen dat we later nog terugkomen op de tiny houses op Waaldijk 9. Om hoeveel gaat het daar precies? En kan er een overzicht komen van alle tiny houses-plannen en wat we daar in Gorinchem nu precies mee willen?“

Wethouder Van Doesburg geeft aan dat het op Waaldijk 9 ook om 10 tiny houses gaat en zegt toe dat zo’n overzicht er komt vóór de B&A-vergadering (Beraad en Advies) van september over het onderwerp. Hij laat in ieder geval al doorschemeren hoe hij in de kwestie over de tiny houses aan Waaldijk 20 staat: ,,Het past in de woon- en transformatievisie die door de raad is vastgesteld. Een mooie ontwikkeling in een mooi gebied.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Initiatiefnemers Fred en Karlijn Klerk tijdens de parallelsessie van donderdag 17 juni
advertentie
advertentie