Afbeelding
Reinie Melissant-Brienen

Politiek Gorinchem houdt zorgen over bijplaatsing afval bij invoering afvalpasjes

21 juni 2021 om 10:31 Politiek

GORINCHEM De plannen voor plaatsing van ondergrondse containers en invoering van bijbehorend pasjessysteem deden nogal wat stof opwaaien in Gorinchem. Ook de politiek heeft de nodige vraagtekens. Er zijn met name zorgen over de bijplaatsing van afval.

door Marnix van Oort

In Gorinchem wordt nu gemiddeld 232 kg afval per huishouden opgehaald. Door betere afvalscheiding moeten de kilo’s terug tot maximaal 100 kg in 2025. Er ligt nu een voorstel voor om ondergrondse afvalcontainers te plaatsen waarin de bewoners hun restafval kunnen weggooien. Gorcumers krijgen toegang tot de containers met een afvalpasje, waarmee wordt bijgehouden hoeveel men weggooit, zodat dat in rekening kan worden gebracht.

‘PASJESSYSTEEM WERKT NIET’ Tijdens de beraad- en adviessessie van donderdag over het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid konden de verschillende partijen hun aanmerkingen maken op het voorstel voordat de gemeenteraad op 24 juni een besluit neemt over deze kwestie. Volgens Richard Bil (GroenLinks) ,,is GroenLinks ervan overtuigd dat een pasjessysteem niet werkt” en hoopt hij ,,dat er naar betere oplossingen wordt gekeken om het grootste probleem, bijplaatsing van afval, tegen te gaan”.

GLAZEN BOL Onder anderen Kees van Willigen (Democraten Gorinchem) was het hier niet mee eens en vroeg aan Bil of hij ,,een glazen bol had” waarin hij kon zien of er over 6 maanden, als een pasjessysteem is ingevoerd, inderdaad meer bijplaatsing van afval is. Bil kreeg wél bijval van Eva Dansen (SP) die zei dat er al ,,altijd en eeuwig sprake is van bijplaatsing in de binnenstad en dat dit alleen maar toe zal nemen als er nu een slot op de containers komt”.

Niel van Santen (VVD) gaat ,,graag door met inzetten van de nodige verbeteringen” maar heeft wel zijn ,,twijfels bij de vergaande strekking van het plan”. Hierbij gaf hij als voorbeeld het vaak opgevoerde argument dat het ‘in andere gemeenten ook is gelukt om aan 100 kilo te komen met soortgelijke plannen’, waarbij echter geen informatie wordt gegeven over onder andere bijplaatsing.

REFERENDUM Tenslotte concludeerde Ilhan Tekir (D66) dat het ,,hete hangijzer van deze discussie echt ligt bij de pasjes voor opslagcontainers” en dat het onderwerp ,,echt leeft onder de bevolking”. Vanwege dat laatste is D66 ook van mening dat er ,,een referendum georganiseerd zou kunnen worden voor de pasjesdiscussie”. Hij werd er door wethouder Joost van der Geest echter op gewezen dat er al een ‘enquête was gehouden’ en een meerderheid lijkt te vinden dat dat genoeg is voor de raad om een besluit te nemen. In de enquête was een meerderheid overigens voor de invoering van een pasjessysteem.

advertentie
advertentie