Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
De Gorcumse Makerlaar

Koster Makelaardij: Huis kopen? Laat je niet foppen

5 juli 2021 om 20:07 Zakelijk

GORINCHEM Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Deze keer over huizenpresentaties. 

,,De presentatie van een huis is enorm belangrijk als je een huis wilt verkopen. Maar ook als je een huis wilt kopen, wil je weten waar je aan toe bent. Het is dan ook de taak van iedere zichzelf respecterende makelaar om met juiste en realistische informatie naar buiten te treden bij de verkoop van een huis. Wij zien helaas meer dan eens dat klanten bij een huis arriveren en niet krijgen wat zij ervan hadden verwacht. Zonde van de tijd en moeite voor zowel makelaars als potentiële klanten. 

Er zijn talloze manieren waarop je als koper misleid kunt worden. Arriveer je bij een huis waarvan je op de foto’s enorme kamers hebt gezien, blijken de kamers toch minder groot dan je had verwacht. Een foto moet de realiteit in beeld brengen. De verkopers moeten natuurlijk het huis even netjes opruimen en de foto moet qua belichting en techniek goed zijn, maar een goede foto is niet alleen mooi maar ook realistisch. Laat je dus niet foppen.

Ook in de teksten kan de realiteit iets mooier voorgespiegeld worden dan die in werkelijkheid is. Een klein voorportaal is geen royale hal, een kleine straat is niet altijd een pittoreske woonomgeving en ook het woord karakteristiek blijft een subjectief begrip. Ook de maten van een huis zijn sjoemelgevoelig. Maak je van 9,5 meter 10 meter en herhaal je dat in elke kamer op meerdere verdiepingen? Dan is de prijs per vierkante meter lager, maar het resulteert ook in teleurstellende reacties bij de bezichtiging. 

Als een huis uit de jaren zeventig komt, is het helemaal niet erg om te benoemen dat er nog houten kozijnen in zitten. Je schetst als makelaar een verwachtingspatroon bij potentiële kopers en iedere koper heeft een eigen smaak. Is een oud huis toch goed geïsoleerd? Dan is dat natuurlijk een groot pluspunt dat absoluut vermeld mag worden. 

Maar let op: denk als potentiële koper vooral ook zelf na. Mogelijkheden tot geluidsoverlast? Die zullen niet snel benoemd worden. Geluid is immers subjectief. Hebben de buren kinderen? Niet iedereen heeft daar last van. Is er een spoor dichtbij? De een vindt dat geweldig, de ander totaal niet. Is er een school dichtbij? Handig voor de kinderen, maar ook een mogelijkheid tot veel geluidsoverlast. Bekijk  niet alleen het huis goed, maar ook de omgeving. We zien dat de telefoon snel roodgloeiend staat als er een huis in een goede prijsklasse online verschijnt, maar kijk eerst eens een half uur heel goed naar alle informatie: uiteindelijk wil je alleen in een huis wonen waarin het fijn wonen is.

Bij Koster Makelaardij gebruiken we niet alleen 360-gradenfoto’s, maar ook video’s. Zo schetsen we een realistisch beeld en kun je als koper achter jouw computer al zien hoe het huis er uitziet. Zo schetsen we altijd een realistisch beeld.”

advertentie
advertentie