Afbeelding
Syndion

Stichting Syndion: Samen kijken naar een plek die écht past

11 juli 2021 om 07:55 Zorg

GORINCHEM Als je dingen doet die bij je passen én die je leuk vindt, voel je je goed en ben je in staat je verder te ontwikkelen. Syndion, een organisatie die mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking ondersteunt, vindt het belangrijk dat haar cliënten binnen hun mogelijkheden stap voor stap nieuwe dingen kunnen leren. ,,Bij Syndion kijken we samen met de cliënt, en de familie en het netwerk om de cliënt heen, naar een plek die écht past”, aldus Tamara Hoogesteger, clustermanager voor Syndion in de Alblasserwaard.

Syndion heeft veel verschillende werk- en dagbestedingsplekken verspreid over verschillende regio’s. In totaal zijn er zo’n 25 dagbestedingslocaties met allemaal hun eigen karakter. Cliënten kunnen bij Syndion kiezen uit een breed pallet aan mogelijkheden.

In de regio Gorinchem kun je bijvoorbeeld terecht bij Goedpunt. Deze bedrijvige locatie heeft drie afdelingen: de productie- en printafdeling, het textiel- en papieratelier en een winkel. Hoogesteger: ,,Net als bij alle andere werk- en dagbestedingslocaties van Syndion zijn de werkzaamheden bij Goedpunt op maat en aangepast aan wat de cliënt wil leren.”

DAC GORCUM Een ander voorbeeld van een dagbestedingslocatie van Syndion in de regio Gorinchem is DAC Gorcum. Dé plek voor cliënten die veel behoefte hebben aan structuur en voorspelbaarheid. Het NAH-atelier is een ander voorbeeld van het gevarieerde aanbod van Syndion. Het NaH-atelier is een dagbestedingplek voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NaH) of met een lichamelijke beperking. Hoogesteger: ,,Mensen met NaH vinden het vaak moeilijk om de draad van het leven weer op te pakken. Een locatie als het NaH-atelier biedt hen ontzettend veel: ontmoeting, herkenning, zinvolle activiteiten, ritme en veiligheid.”

Veel van de locaties van Syndion zijn in de wijk of in reguliere bedrijven gevestigd. Midden in de samenleving. Bakkerij Syn in Zoet is daar een goed voorbeeld van. Hier wordt op ambachtelijke wijze gewerkt aan de bereiding van diverse banketproducten. De bakkerij heeft ook een winkel waar de lekkernijen worden verkocht.

BEGELEID WERKEN Wanneer het binnen de mogelijkheden van de cliënt ligt, biedt Syndion ook begeleid werken. Hoogesteger: ,,Medewerkers van Begeleid Werken zorgen voor de ondersteuning van cliënten in hun (betaalde) werk op de reguliere arbeidsmarkt of in de aanloop hier naartoe. Ook onderzoeken zij welke mogelijkheden cliënten hebben om mee te doen in de maatschappij.”

Tot slot is er als het om dagbesteding gaat bij Syndion ook aandacht voor vrijetijdsbesteding. Tijdens de zaterdagactiviteiten van Syndion worden verschillende activiteiten aangeboden waarbij een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen het jonge en oudere kind. Hier treffen cliënten leeftijdsgenoten en zo bouwen zij aan hun sociale netwerk. Bovendien wordt de thuissituatie ontlast.

Meer weten over de mogelijkheden en kansen die Syndion biedt op het gebied van werk en dagbesteding aan mensen met een beperking vanaf 0 jaar oud? Kijk dan op www.syndion.nl/ondersteuning of neem contact op met een van de consulenten van Syndion via 0183-651 155 of via clientservicebureau@syndion.nl.

advertentie
advertentie