Afbeelding
bibliotheek AanZet

Jongeren ontwikkelen hun talent in Talent Valley van De Bibliotheek AanZet

11 juli 2021 om 15:25 Onderwijs

GORINCHEM Een proeftuin voor jong talent, die wil de Bibliotheek AanZet graag planten voor jongeren. In de bijzondere pilot Talent Valley biedt de bieb door een impuls van Stichting Pica jongeren van 15 tot 27 jaar de kans om hun talenten te ontwikkelen. Zo ontdekken ze hun verborgen kracht en plek op de arbeidsmarkt. Op 1 juli werd al afgetrapt met een startsessie voor verschillende partners.

,,Ons doel is om de talenten van jongeren te ontwikkelen, zodat ze die kunnen gebruiken in hun werkende leven”, zegt projectleider Melissa Prins van De Bibliotheek AanZet. ,,We willen de kloof dichten tussen hen en de arbeidsmarkt.” Tijdens het project gaan de jongeren aan de slag met anderen die eerder dezelfde route bewandelden. Deze Talent Buddies gaan ze helpen in de zoektocht naar hun soft skills of talenten. Die groep buddies wordt op dit moment samengesteld.

ONDERSCHEIDEND Talent Valley kwam tot stand dankzij een subsidie van Stichting Pica, die landelijk meer aandacht wil vragen voor digitaal burgerschap. ,,Met Talent Valley ontwikkelen we vaardigheden die van pas komen in de 21e eeuw, maar we focussen ons ook op talenten. Bijvoorbeeld ondernemerschap”, verklaart Prins. 35 bibliotheken leverden hun ideeën in. ,,Maar AanZet onderscheidt zich door de co-creatie met partners en de inzet van jongeren als buddies voor hun leeftijdsgenoten.” De Bibliotheek AanZet werkt samen met de partners Quardin, R-Newt jongerenwerk en Rubii Games. Zij hebben allemaal de ambitie om jongeren op weg te helpen in de maatschappij.

De doelgroep van het project zijn jongeren die gestopt zijn met hun opleiding, om uiteenlopende redenen. ,,Als je eenmaal een drop out bent, verdwijn je soms van de radar. Omdat er eigenlijk weinig informele leeromgevingen zijn. We willen een omgeving zijn die je dingen leert waarop school geen ruimte voor is.” De jongeren leren bijvoorbeeld hoe je jezelf in de markt zet, iets waar je later veel aan hebt. Maar ook zelfontwikkeling is binnen dit project met schoolverlatende jongeren belangrijk.

TOEKOMST Joy Siem is een Talent Buddy, die de jongeren begeleidt in dit proces. Ze studeert op dit moment International Event Management en mag bijna op examen. Ook produceert ze muziek onder haar artiestennaam Simha Youth. Maar ook zij was op zoek naar wat ze wilde. Haar toekomstbeeld is duidelijk: ,,Ik wil later plezier hebben met mijn werk, en niet de uren aftellen tot ik weer naar huis mag. Later wil ik graag anderen helpen en ondersteunen. Daar haal ik energie uit.”

Ze moeten meer kijken naar de persoon die voor ze zit, en minder naar hun opleiding of werkervaring

Zo’n idee over de toekomst wil ze aan de deelnemende jongeren ook meegeven. Voor werkgevers is er volgens haar ook een taak: ,,Ze moeten meer kijken naar de persoon die voor ze zit, en minder naar hun opleiding of werkervaring. Die dingen zijn natuurlijk belangrijk, maar je moet ook kijken naar wat iemand kan bieden met eigen kwaliteiten.” De Bibliotheek AanZet ontwikkelt daarom ook een toolkit, waarmee bedrijven handvatten krijgen om talentvolle jongeren sneller aan te nemen.

Wat de uitkomst gaat zijn van Talent Valley is nog niet bekend. ,,Het is een experiment”, zegt Prins. ,,We geven jongeren de middelen om hen verder te helpen op de arbeidsmarkt. Ze kunnen werkgevers bijvoorbeeld ontmoeten in gesprekken.” Iemand anders die nauw bij het project betrokken is, is Fariesh Abdoelrahman. Hij ondersteunt vanuit Quardin de Talent Buddies. Tijdens een startsessie met partners op 1 juli in de Stadsbibliotheek Dordrecht legde hij al wat ideeën op tafel. De inzet van Talent Buddy’s is volgens Abdoelrahman de sleutel tot succes: ,,Ik wil de jongeren activeren en een aanspreekpunt zijn.”

MOTIVATIE Door de buddies te stimuleren, hoopt Abdoelrahman dat zij beter aan de slag kunnen met de jongeren. ,,Wij willen jongeren vanuit hun motivatie aanmoedigen zich persoonlijk te ontwikkelen, te gaan ondernemen en iets moois te doen met hun talent.” Omdat veel jonge mensen aan het project meewerken, wordt er in de proeftuin ook veel gedacht vanuit het perspectief van jongeren. ,,We nodigen rolmodellen uit die heel bekend zijn, of die juist uit de buurt komen. Zo iemand is al bezig met zijn eigen ding, bijvoorbeeld muziek maken of ondernemen. Dan inspireer je en investeer je in mensen.”

Het project Talent Valley is al volop in beweging. Na de starterssessie met partners op 1 juli in de Stadsbibliotheek Dordrecht, wordt het team van Talent Buddies samengesteld. Hier zitten onder meer muziekproducent Joy Siem en freestylevoetballer Bailey de Regt in. Deze jonge rolmodellen gingen al vroeg hun dromen achterna, en willen die boodschap meegeven aan de deelnemers.

Na de opstart met de partners en buddies, kunnen jongeren na de zomer bij Talent Valley aan de slag met hun talenten.

Info: https://www.bibliotheeknetwerk.nl/digitaal-burgerschap.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie