Wethouder Eelke Kraaijeveld
Wethouder Eelke Kraaijeveld Gemeente Gorinchem

‘Struisvogelpolitiek’ Gorinchem rondom duurzaamheid

9 juli 2021 om 20:59 Politiek Duurzaam Gorinchem

GORINCHEM Tijdens het behandelen van de perspectiefnota op donderdag 8 juli viel het enkele fracties op dat er in deze perspectiefnota 2022-2025 geen geld is gereserveerd voor de kosten van de opgaven op het gebied van duurzaamheid, waar de Regionale Energie Strategie (RES) onder valt. ,,Een soort struisvogelpolitiek”, aldus Rutger van Breemen van GroenLinks.

,,Het meest bijzondere aan deze perspectiefnota is dat er een aantal forse kostenposten, die we van mijlenver op ons af zien komen, zoals de energietransitie en de dijkverzwaring, wel genoemd, maar niet verwerkt worden. Dat soort struisvogelpolitiek vindt GroenLinks niet goed”, aldus Rutger van Breemen.

IN WOORD EN DAAD ,,In de PPN wordt een aantal grote kostenposten genoemd, maar niet verwerkt. Eén ervan is de opgave op het gebied van duurzaamheid en klimaat. De Regionale Energiestrategie, de transitievisie Warmte, de verduurzaming van scholen en de klimaatadaptatie zijn belangrijke opgaven, die ons geld gaan kosten. Het is van groot belang dat hiervoor ook budgetten worden gereserveerd in de begroting”, stelt Van Breemen. Zijn fractie dient hiertoe dan ook een motie ‘Duurzaamheid in woord en daad’ in. Met 11 stemmen voor en 14 stemmen tegen wordt de motie nipt verworpen. Dat wil echter niet zeggen dat andere fracties zich geen zorgen maken over de (financiering van ) de RES.

GEPROPT Democraten Gorinchem: ,,We zijn in de kleinste RES van Nederland gepropt en we moeten ons beperken tot wind en zon. Wij willen meer ruimte voor creativiteit. Een brede verkenning van mogelijkheden. Ook hier geldt dat als het rijk torenhoge ambities vaststelt, de uitvoering best naar de gemeente mag, maar dan met passende budgetten en eigen regelvermogen. Wij zijn de voogdij uit Den Haag zat.” Ook Everdien Hamann van Gorinchem Actief verbaast zich erover dat er in de perspectiefnota geen geld wordt gereserveerd voor de RES. ,,Geen reserveringen, wel veel commotie over windturbines en te weinig participatie.”

CU/SGP pleit vooral voor meer duidelijkheid. ,, RES 1.0 is zo langzamerhand ook een rommelig geheel aan het worden, met allerlei WOB-verzoeken. De wethouder heeft geen duidelijkheid verschaft en het lijkt steeds aannemelijker, dat de windmolens er helemaal niet mogen komen. Hoe gaan we dan de opgave realiseren?”, vraagt de fractie zich hardop af. En Stadbelang geeft de wethouder het volgende advies mee: ,,Zorg voor draagvlak en blijf in gesprek. Alleen gaan we sneller, maar samen komen we verder, is in deze situatie wederom van toepassing.”

ONZEKERHEID Wethouder Eelke Kraaijeveld erkent dat de financiële middelen een onzekerheid zijn in deze kwestie. ,,Als college zien we in de meerjarenbegroting vooralsnog geen ruimte om meer te doen dan we nu doen, zolang er vanuit het Rijk hierover geen duidelijkheid komt.”

Ondanks dat het college de motie ‘Duurzaamheid in woord en daad’ goed begrijpt, ontraden zij deze motie. Kraaijeveld: ,,Met de incidentele middelen van het Rijk en de beschikbare formatie proberen we de opgaven onder ‘Gorinchem Duurzaam’ zo goed mogelijk verder te brengen en hebben we al de nodige stappen kunnen zetten. Ook is door u als raad 5 miljoen in een reserve Duurzaamheid opgenomen en waar we bij het uitvoeringsprogramma van de RES bij u op terug komen. Voor versnelling of een bredere uitrol zijn meer structurele middelen van het Rijk nodig.”

advertentie
advertentie