Nabestaanden ontvangen straks een condoleancebrief van de gemeente Gorinchem
Nabestaanden ontvangen straks een condoleancebrief van de gemeente Gorinchem Hannie Visser-Kieboom

Liever ‘meer gevoel’ in condoleancebrief van gemeente Gorinchem

26 juli 2021 om 14:00 Overig

GORINCHEM De gemeente Gorinchem gaat bij het verstrekken van een overlijdensakte een condoleancebrief meesturen voor de nabestaanden. In november 2020 diende de PvdA een motie ‘Nazorg’ in met het verzoek oudere inwoners meer te ondersteunen na een overlijden. Raadslid Jack Oostrum ziet het liefst dat de gemeente nog wat meer gevoel in de brief legt. 

Door eigen ervaring, maar ook van anderen om hem heen, merkte Oostrom dat vooral ouderen soms moeite hebben om te begrijpen wat er allemaal komt kijken na een overlijden. ,,Ik heb pas nog iemand van 80 jaar geholpen, die echt hulp nodig had bij alle berichten vanuit de gemeente na het overlijden van een dierbare. En zij is echt niet de enige.”  Een deel van de nazorg ligt bij de begrafenisondernemer en Oostrom ziet dat dat in Gorinchem ook goed wordt opgepakt. ,,Zij moeten hun verantwoordelijkheid nemen, maar de nazorg ligt ook bij andere partners.” De brief zelf kan volgens Oostrom nog wel wat beter, door daar meer gevoel in te leggen. ,,Alleen in de eerste zin wordt dat gedaan, maar verder is de brief vrij zakelijk. Wij zouden graag het medeleven, ook vanuit het bestuur van de gemeente over willen brengen. Er mag wel wat meer gevoel uit de brief spreken.” 

ROUWVERWERKING De condoleancebrief wordt straks verstrekt bij de overlijdensakte, deze wordt bijna altijd aan de begrafenisondernemer overhandigd om vervolgens te worden doorgegeven aan de nabestaanden. Dat wordt in de brief ook zo verwoord. De overlijdensakte is nodig om allerlei praktische zaken te regelen. Veel uitvaartondernemers in Gorinchem hebben daarvoor speciale boekjes. In de condoleancebrief wordt verwezen naar een website van de rijksoverheid met veel praktische informatie. Ook wordt door verwezen naar hulp bij rouwverwerking, zoals contact met de huisarts of het Centrum voor Levensvragen Drechtsteden Gorinchem, de hulp is gratis. 

NABESTAANDENLOKET De PvdA motie riep ook om onderzoek te doen naar een speciaal ‘nabestaandenloket’. De gemeente vindt dat echter te vergaan. Ouderen die zich eenzaam voelen kunnen een beroep doen op het Sociaal Team van de gemeente Gorinchem, vaak gebeurt dat na doorverwijzing van de huisarts. De gemeente werkt aan een Welzijnsbalie, daarin is tevens aandacht voor nabestaanden.

advertentie
advertentie