Afbeelding
Sonja Bron
Wat staat daar nou?!

Openbaar toilet

26 juli 2021 om 15:44 Column

Dat er een hoop mis is in de wereld mag duidelijk zijn.  Dat het ook in Gorinchem niet altijd pais en vree is, zal voor de meeste onder ons ook geen verrassing zijn.  

Toch vind ik het ergens wel geruststellend dat we ons op Facebook met zijn allen vooral ontzettend druk kunnen maken over het openbare toilet Buiten de Waterpoort dat voor de tweede keer door vandalen is vernield. Begrijp me goed, ook ik kan me hier druk om maken. Blijf gewoon van andermans spullen af! Maar aan de andere kant, als dit het onderwerp is waar we ons met onze verontwaardiging massaal op kunnen storten, valt het blijkbaar allemaal wel mee hier aan de Merwede.  

Het toiletgebouwtje Buiten de Waterpoort staat er sinds 15 juni. Hoewel ik van mening ben dat het gebouw op een rare plek staat, pal voor enkele bankjes die altijd uitzicht over het veld en de rivier hadden, vind ik zo’n openbaar toilet an sich een goede zet van de gemeente. Je zult maar hoge nood hebben, dan is het fijn dat je ergens terecht kunt zonder dat je gelijk naar je portemonnee hoeft te grijpen. Want zeg nou zelf: hoe vaak loop jij met kleingeld op zak? Maar helaas, het mocht niet zo zijn: nadat het toilet voor de tweede keer is vernield, sluit de gemeente ‘tot nader orde’ de deuren van het toiletgebouw.  

Maar misschien is het ook wel een teken dat er toch meer aan de hand is in Gorinchem. Dat het allemaal een stuk minder onschuldig is dan het lijkt. Dat blijkt ook wel uit een aantal facebookreacties onder het bericht. Volgens de reageerders is het goed mis met ‘de jeugd van tegenwoordig’.  Corrie den Hartogh zegt er het volgende over: ,,Zieke jeugd loopt er tegenwoordig op deze aardbol. Dit is niet het werk van een gezonde volwassen iemand.” En ook voor Lies Ekelmans is het wel duidelijk wie hier verantwoordelijk voor is: ,,Uit het zicht van de ouders vernielen ze wat ze kunnen en als ze gepakt worden is ‘we verveelden ons, er is niet voor ons waar we heen kunnen of doen’ het excuus.”  

Om ervoor te zorgen dat deze ‘rioolratten’, zoals dit tuig van de richel in de discussie regelmatig wordt genoemd, niet buiten het zicht van weldenkende volwassenen aan het slopen slaat, stelt menig facebookreageerder voor om camera’s op te hangen bij het wc-gebouwtje. Nu is een camera aan de buitenkant van het gebouw geen probleem, lijkt mij. De sloperijen vinden echter ìn het gebouw plaats en daar is het plaatsen van een camera wellicht wat ingewikkelder. Al heeft lang niet iedereen daar moeite mee getuige de reactie van Martijn Serreli: ,,Camera’s ophangen! Die kleine pikkies zien ze toch niet. En als je echt een boodschap moet doen: fuck mij die camera’s.” Erika Willemsen gaat zelfs nog een stapje verder: ,,Camera ophangen om de hufters te pakken en een slot op afstandsbediening als ze erin bezig zijn.”  

Al met al hoop ik dat er vooral snel een oplossing gevonden wordt voor dit openbare toiletgebouw, want het voorziet zeker in een behoefte. Al vind ik de plek, pal voor de bankjes die uitzicht hadden op het veld en de rivier, wat dubieus. Maar om het daarvoor nou te slopen …. 

Mirjam de Swart

advertentie
advertentie