Gevangenis Hugo de Groot
Gevangenis Hugo de Groot G. Lanting

Gorcumse Literatuurprijs presenteert Hugo de Grootboek op Slot Loevestein

18 augustus 2021 om 08:55 Overig

GORINCHEM Tegelijkertijd met de prijsuitreiking van de Gorcumse literatuurprijs wordt op 13 oktober op slot Loevestein het ‘Hugo de Groot boek’ gepresenteerd. In het boek staan alle inzendingen van de winnaars van de literatuurprijs, maar ook een selectie van de tweehonderd inzendingen.

De Gorcumse literatuurprijs had in het Hugo de Groot jaar als thema ‘Wat laat je na, hoe wil je herinnerd worden’. Uit zo’n tweehonderd inzendingen werden de prijswinnaars gekozen. ,,We hadden dit jaar wat minder inzendingen van scholen. Begrijpelijk omdat ze dicht zijn geweest vanwege corona”, zo vertelt Hilma Bruinsma, voorzitter van de Gorcumse literatuurprijs. ,,Jammer, ons streven is vooral om jongeren te bereiken. Dat doen we met de lesbrief die we dit jaar samen met Slot Loevestein hebbeen samengesteld over Hugo de Groot.” 

EERSTE EXEMPLAAR De samenwerking met Slot Loevestein krijgt een vervolg in de prijsuitreiking op het eeuwenoude slot op woensdag 13 oktober. Dan zal ook het ‘Hugo-boek’ gepresenteerd worden met de inzendingen van de prijswinnaars en een selectie uit de andere inzendingen. ,,Vorig jaar hebben we bij het thema Vrijheid voor het eerst een boek samengesteld en dat pakte heel goed uit. Vooral jongeren vinden het cool en fijn als hun inzending in het boek terecht komt, dat werkte echt als een soort vliegwiel. Daarom maken we nu weer een zelfde soort boek.” Het eerste exemplaar wordt straks aangeboden aan burgemeester Reinie Melissant. 

Het is niet mijn schuld dat ik mama’s ogen heb

TOUR MET QR CODES Naast het boek zijn de winnende verhalen en gedichten en een selectie van de inzendingen straks op Slot Loevestein te lezen in een tour met QR codes. ,,Liefst hadden we bij de tour ook de verhalen en gedichten laten horen, maar dat bleek nog te kostbaar”, laat Bruinsma weten. Wie zeker wil zijn van een exemplaar van het Hugo de Groot boek kan reeds intekenen. De organisatie denkt aan een oplage van 800 exemplaren, net als voor het boek Vrijheid. Na de presentatie is het boek te koop in de Gorinchemse boekhandels en het Gorcums Museum. Inmiddels heeft de stichting ook het thema voor 2022 bekendgemaakt, dat is ‘Water’ en sluit onder andere aan bij de viering van 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie. 

GEDICHTEN De zes prijswinnaars van de Gorcumse Literatuurprijs 2021 zijn al eerder bekend gemaakt. In de categorie onderbouw verhalen (12-15 jaar) is het Naomi Bos uit Werkendam met ‘Verloren vondst’ en in de categorie gedichten Lara Krijgsman uit Gorinchem met ‘Wil ik zijn als een kaars’. In de categorie bovenbouw (16-19 jaar) verhalen is het Karlijn Roozendaal uit Den Haag met ‘Het is niet mijn schuld dat ik mama’s ogen heb’ en bij de gedichten Kathelijne Geleijnse uit Giessen met ‘Het boek’. Bij de volwassenen schreef Danielle van den Heuvel uit Breda het winnende verhaal ‘Hora ruit!’ en bij de gedichten won Els Kentie-Groeneveld uit Nieuwendijk met ‘Een glimlach blijft’. 

Het Hugo de Grootboek bestellen kan via https://www.gorcumseliteratuurprijs.nl/bestel-het-boek/

advertentie
advertentie