Auteurs, redactieleden en stichtingsbestuur van het boek Tien Eeuwen Gorinchem.
Auteurs, redactieleden en stichtingsbestuur van het boek Tien Eeuwen Gorinchem. Dochter Aart van Weelden

De geschiedenis te boek

22 mei 2018 om 11:29 lokaal

GORINCHEM Auteurs, redactieleden en stichtingsbestuur van het grote geschiedenisboek 'Tien Eeuwen Gorinchem, Geschiedenis van een Hollandse Stad, kwamen donderdag bijeen in restaurant Metropole. De groepsfoto vormde de afsluiting van een feestelijke boekpresentatie in Theater Peeriscoop. Het boek is het resultaat van zeven jaar noeste arbeid, onderzoek en schrijfwerk van 25 auteurs.


Rubriek Gorcums Museum door Rob Kreszner

Onder de auteurs ook medewerkers van het Gorcums Museum en het Regionaal Archief. Vanzelfsprekend leverden deze instellingen een substantiële bijdrage aan de vele illustraties die het boek verluchtigen, waaronder veel foto's van recente aanwinsten.

De bijeenkomst in Peeriscoop werd opgeluisterd met muziek van TAAS, met een door Rik Tazelaar geschreven en gezongen ode aan de rivier de Merwede en aan zijn geliefde Gorcum, onder de titel 'de stad ontwaakt'. Enkele auteurs, onder wie initiatiefnemer Bert Stamkot voerden het woord. Eerder, in 1982, schreef hij een boekje over onze stadsgeschiedenis. Het nieuwe boek is, met 656 pagina's, aanzienlijk breder van opzet. Voor de grote geschiedenis was een breed gezelschap van auteurs nodig. Dankzij die breedte biedt het boek voor elk wat wils.

Roger van Boxtel, voorzitter van de stichting die de productie realiseerde, sprak over een zware bevalling met wat krampen en pijnscheuten, maar een prachtig resultaat. Hij overhandigde het eerste exemplaar aan burgemeester Reinie Melissant-Briene die de vorige avond al 'stiekem' het boek had mogen doorbladeren. Zij was blij verrast over het grote scala aan boeiende onderwerpen en de meeslepende verteltrant van de auteurs. Als kersverse burgemeester van Gorinchem bestempelde zij het werk als haar lijfboek voor de komende jaren, ter lering en vermaak.

Vanzelfsprekend komt in het boek ook de geschiedenis van het Gorcums Museum aan bod, in 1912 gevestigd in het pand 'Dit is in Bethlehem' aan de Gasthuisstraat en sinds 1995 in het voormalige stadhuis aan de Grote Markt. Oud-conservator Piet Augustijn vertelt in zijn artikel over de vele exposities die in het museum te zien waren, van bekende Gorcumse kunstenaars zoals Ad Dekkers en Jan van Munster tot thematentoonstellingen over glas, hout of papier. Met de huidige expositie over borduurkunst zet het museum deze succesvolle lijn voort.

advertentie
advertentie