Iedereen glom van trots bij de uitreiking van het ANWB bord
Iedereen glom van trots bij de uitreiking van het ANWB bord Hannie Visser-Kieboom

‘Winsum effect’ verwacht voor de mooiste vestingstad Gorinchem

19 augustus 2021 om 13:34 Historie

GORINCHEM Iedereen glom van trots tijdens de ANWB prijsuitreiking voor de allermooiste vestingstad van Nederland. Bestuurders, stadsgidsen, museumdirecteuren, museumvrijwilligers en de mensen van citymarketing waren er allemaal. De verwachting is dat de verkiezing zal leiden tot een stroom bezoekers naar de stad. Marga de Jager, CEO van de ANWB noemde dat het ‘Winsum’ effect.

Dat ‘Winsum’ effect ontstond vorig jaar, het dorp werd via een vergelijkbare ANWB verkiezing gekozen tot het mooiste van Nederland. Het zorgde voor een stroom bezoekers. En die zijn straks ook allemaal welkom in Gorinchem. De burgemeester liet weten dat ‘de stad er klaar voor is’. Juist in de voorbije dagen was ze op straat aangesproken op de verkiezing. ´Iedereen was trots”, zo vertelde ze tijdens haar toespraakje. ,,Je zal hier maar wonen, je zal hier maar burgemeester zijn”. Daarna stipte ze enkele bijzonderheden uit de Gorinchemse historie aan zoals de Martelaren van Gorinchem en Hendrick Hamel. Deze illustere zeeman, wiens wieg in Gorinchem stond, is opgenomen in de Canon van Zuid-Korea. ,,Maar Gorinchem is geen open lucht museum, we proberen de cultuurhistorie te verbinden aan de toekomst en zo bouwen we samen aan de stad.” 

Woont u in zon oude vestingstad, maak dan vanavond nog een ommetje over de meestentijds fraai beboomde oude verdedigingswerken

GESCHIEDENIS Marga de Jager van de ANWB memoreerde dat Gorinchem het jaar 2021 niet snel zal vergeten; het Hugo de Groot jaar, toekenning van de Werelderfgoedstatus èn de allermooiste vestingstad van Nederland. Juist door het grote aantal stemmen van ANWB leden op Gorinchem kwam de stad in de top vijf terecht. Daarna ging de ‘strijd’ vooral tussen Hulst en Gorinchem, met Gorinchem als de gelukkige winnaar. ,,Als ANWB willen we leden vooral inspireren om erop uit gaat, sinds corona is Nederland massaal aan het fietsen en wandelen en is de waardering voor Nederland als vakantieland enorm gestegen. Onze leden hebben ook veel belangstelling voor geschiedenis en die ligt hier voor het oprapen.” De jury bestond uit historicus Maarten van Rossem, architectuurhistoricus Jaap-Evert Abrahamse en ANWB route-expert Marieke Haafkens. 

OMMETJE Na de lovende woorden werd het ANWB bord met ‘mooiste vestingstad’ door De Jager uitgereikt aan burgemeester Reinie Melissant. Ook werd het ANWB boek ‘de allermooiste vestingsteden van Nederland’ gepresenteerd. In het boek staan vijftig vestingsteden, met uiteraard een prominente plek voor Gorinchem. Het voorwoord is van Maarten van Rossem. ,,Voor wie de aantrekkelijkste oude vestingstad van Nederland moet kiezen is de keuze lastig, zo niet onmogelijk. Iedere oude vestingstad heeft zo zijn eigen charme. Woont u in zon oude vestingstad, maak dan vanavond nog een ommetje over de meestentijds fraai beboomde oude verdedigingswerken.” Overigens is Van Rossem wel zo chauvinistisch dat hij zijn woonplaats Utrecht verkiest boven Gorinchem. Het boek is te bestellen via de site van de ANWB.

Bij de koffie werden 'vestingkoekjes' geserveerd
De vesting Gorinchem prijkt op de voorpagina van het boek over de vijftig mooiste vestingsteden in Nederland
advertentie
advertentie