Lisa den Toom (links) en Esther Holvast (rechts)
Rivas WijkverplegingVoor meer informatie kan men terecht bij de Rivas zorglijn telefoonnummer 0900-8440.
Lisa den Toom (links) en Esther Holvast (rechts) Rivas WijkverplegingVoor meer informatie kan men terecht bij de Rivas zorglijn telefoonnummer 0900-8440. Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De specialist

Wijkverpleging van Rivas: ,,Ons werk is vaak druk, altijd op maat en heel dankbaar”

25 augustus 2021 om 07:34 Zorg

GORINCHEM Bij de bijna onzichtbare krachten in een wijk, moeten we de wijkverpleegkundigen zeker niet vergeten. Esther Holvast en Lisa de Vaan zijn beide wijkverpleegkundige in Gorinchem en doen dat werk met passie. ,,Ons werk is vaak druk, altijd op maat en heel dankbaar.”

Stel, je breekt je been en wordt geopereerd. De periode in het ziekenhuis gaat prima en je mag weer terug naar huis, maar daar is niemand die de wond kan verzorgen en je even kan helpen met douchen. Vanuit de huisarts of het ziekenhuis wordt dan vaak de wijkverpleging ingeschakeld. Esther vertelt: ,,Wij gaan bij de mensen thuis langs om hen te verzorgen, maar ook zo zelfredzaam mogelijk te maken. Bij een intakegesprek stellen we vast wat de vraag is, welke zorg er nodig is en wat wij daarin kunnen bieden. Het doel is om cliënten zo te ondersteunen en structuur te bieden, dat ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Daar kunnen we hulpmiddelen bij zoeken, zoals krukken, een douchestoel, beeldzorg, een elektronische medicijndispenser, steunen of een hulpmiddel om de kousen aan te trekken. We werken samen met familie en andere mantelzorgers om het plaatje rond te krijgen, zodat we misbaar worden en mensen weer zoveel mogelijk zelf of met hulp van de omgeving kunnen. Voor ons blijft dan de verzorging over die de naasten niet kunnen bieden. Soms is dat het wassen, een andere keer gaat dit om verpleegkundige handelingen als injecteren en katheteriseren. De meeste bezoeken zijn gepland, maar ‘s nachts zijn er ook altijd een paar verpleegkundigen beschikbaar voor spoedgevallen.”

Het beroep van de wijkverpleegkundigen is divers en uitdagend. Lisa vertelt: ,,Iedere dag is anders, iedere zorgvraag is anders en iedere persoon is anders. De één is achttien en heeft wat zorg nodig na een operatie, een uur later sta je in het hospice om de laatste levensdagen zo comfortabel mogelijk te maken. De overeenkomst bij de mensen die we bezoeken, is dat ze zorg nodig hebben en wij ons best doen om ze zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te verzorgen. Ons werk is heel dankbaar, je kunt mensen echt helpen. De één help je met herstellen, de ander help je met zo fijn en zelfstandig mogelijk leven. Met de huidige vergrijzing wordt het voor ons steeds drukker, er hebben steeds meer mensen thuis hulp nodig. Als we hen, met wat hulpmiddelen en zorg, kunnen helpen om in hun vertrouwde omgeving te blijven, halen we daarmee de druk van zowel de cliënt als van andere zorgaanbieders weg. Je leert mensen ook echt goed kennen. Iedereen heeft een eigen verhaal en voor een aantal mensen zijn wij, zeker tijdens de coronacrisis, de enige personen die ze op een dag zien of spreken. We nemen graag wat extra tijd voor een praatje, voordat we weer op de fiets stappen naar het volgende adres.”

Men kan Rivas rechtstreeks benaderen voor het aanvragen van wijkverpleging, waarna een intakegesprek zal worden gepland.

advertentie
advertentie