Marianne van der Velden trok vorig jaar aan de bel over de forst gesnoeide boom op de Altenawal
Marianne van der Velden trok vorig jaar aan de bel over de forst gesnoeide boom op de Altenawal Hannie Visser-Kieboom

Gorcum Actief bezorgd om oude esdoorn en onderhoud stadswallen

24 augustus 2021 om 11:33 Politiek

GORINCHEM Naar aanleiding van de geknotte esdoorn op de Altenawal wil raadslid Everdien Hamann van het college weten hoe het omgaat met het onderhoud van de stadswallen. Recent werd volgens Hamann ook een meidoornhaag op dit deel van de wal extra gesnoeid. 

Hamann wil van het college weten of de esdoorn een beschermde status heeft. Bewoners van het achterliggende appartementencomplex wilden in 2019 de zeventig jaar oude boom laten kappen. Zij kregen geen kapvergunning, maar de boom is wel fors teruggesnoeid, Hamann wil weten of de bewoners op de Altenawal de boom ‘illegaal’ hebben teruggesnoeid. ,,Wat gaat het college ondernemen om te voorkomen dat particulieren zelf de ‘bijl in de stam slaan’ van beschermde bomen?”, zo wil ze van het college weten. Tussen de wortels van de esdoorn, aan de zijde van de appartementen, zijn twee metalen buizen van ca 80 centimeter aangetroffen die inmiddels zijn verwijderd. Hamann wil weten wie deze buizen heeft geplaatst, wanneer en waarom? Op 23 augustus is een (vloei?)stof aangetroffen op de grond bij de boom. Gras en bladeren in de onderste takken zijn al dor en verkleurd, zo constateerde Hamann. 

MEIDOORNHAAG Naast uiten van zorgen over de esdoorn vraagt Everdien Hamann om beter en structureler onderhoud. Dit naar aanleiding van het toevoegen van de vesting Gorinchem als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan de lijst Werelderfgoed van Unesco. Tevens is de vesting met zijn stadswallen door de ANWB uitgeroepen tot ‘Mooiste Vesting van Nederland’. Als voorbeeld van minder goed onderhoud wijst Hamann op de meidoornhaag bij de Altenawal. Een deel van de haag is gesnoeid, maar een ander deel juist niet. Verder heeft de gemeente eerder fors geïnvesteerd in herstel van de Geschuts-batterij bij parkeergarage Kweeklust. ,,Het onkruid staat hier echter hoger dan de geschutsbatterij, zodat deze niet meer zichtbaar en als zodanig niet herkenbaar is. Wat gaat het college hieraan doen?”, zo vraagt Gorcum Actief zich af.

advertentie
advertentie