De tiny houses worden geplaatst in een boomgaard binnen een kring van 300 meter rond Fort Vuren
De tiny houses worden geplaatst in een boomgaard binnen een kring van 300 meter rond Fort Vuren Waterschap Rivierenland

Vrees voor aantasting Werelderfgoedstatus door tiny houses

26 augustus 2021 om 12:11 Historie

GORINCHEM Tast de plaatsing van tien tiny houses langs de Dalemse Zeiving de kernkwaliteiten van het Unesco Werelderfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie aan? VVD raadslid Attie Mager heeft inmiddels vragen gesteld aan het college. Dirk Verschoor van het Linieteam Waaloever Noord roept de raadsleden op eerst een Heritage Impact Assesment (HIA) af te wachten alvorens het plan goed te keuren.

Op 2 september spreekt de raad over het plan van tien tiny houses in de boomgaard langs de Dalemse Zeiving, dat deed ze ook al voor de zomervakantie. De plannen zelf dateren al van enkele jaren geleden. In het Landschapsadvies van de Stichting Dorp, Stad en Land wordt een positief advies gegeven over de plaatsing van de tien tiny houses voor een periode van tien jaar. Ze schrijft in haar advies dat deze passend zijn. ,,Zwarte houten huisjes zouden ook goed van toepassing zijn, daar dit aansluit bij de historische houten bebouwing in het waterliniegebied.”. In een extra toelichting van het teams Stadsontwikkeling wordt gesteld dat de toekenning van de Werelderfgoedstatus niet leidt tot een zwaardere bescherming, omdat deze reeds opgenomen is in geldende regelgeving van rijk, provincie en gemeenten.

KERNWAARDEN Dirk Verschoor denkt daar duidelijk anders over, hij maakte ook al eerder bezwaar bij de gemeente tegen het plan voor de tiny houses. ,,De stedelijke ontwikkeling binnen de Verboden Kring van 300m naast Fort bij Vuren draagt op geen enkele wijze bij aan het behoud, herstel en de ontwikkeling van de Kernkwaliteiten van de NHW. In tegendeel het tast de Kernwaarden juist aan!”, zo stelt hij in zijn brief aan de raad. VVD raadslid Attie Mager heeft vragen gesteld aan het college over het bouwplan. Ze wil graag eerst een onafhankelijk advies van de projectgroep Nieuwe Hollandse Waterlinie alvorens in te stemmen met het plan. Ook vraagt ze of de gemeente contact heeft gehad met de gemeente West-Betuwe, de boomgaard ligt op de grens van beide gemeenten.

GEEN BEZWAAR ,,We willen voorkomen dat het plan net als recent in Woudrichem straks alsnog sneuvelt”, zo licht Attie Mager toe in een telefonisch contact. De Raad van State kwam daar tegemoet aan de bezwaren tegen het plan Op ’t Loev en schrapte de vergunning. Raadslid Mager wil van het college weten of een HIA noodzakelijk is voor de plaatsing van de tiny houses. Ook wil ze weten of de procedure over moet vanwege de Werelderfgoed status. Behandeling van het plan op 2 september vindt ze dan ook voorbarig, ze wacht liever eerst op antwoorden van het college, alvorens een verklaring van geen bezwaar af te geven voor het plan. De VVD is overigens niet de enige fractie die vragen stelde over de Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, op 29 juli deed de SP dat ook al.

advertentie
advertentie