Martijn Hassouna wordt op 18 februari geïnstalleerd als raadslid voor D66
Martijn Hassouna wordt op 18 februari geïnstalleerd als raadslid voor D66 Prive collectie

D66 pleit voor betere toegang Mantelzorgregelingen

7 september 2021 om 08:14 Politiek

GORINCHEM D66 raadslid Martijn Hassouna pleit bij het college voor betere toegang tot mantelzorgregelingen. Hij ziet graag dat de gemeente Gorinchem zich aanmeldt voor een pilot bij het ministerie van VWS voor vereenvoudiging van de regellast.

,,Het verlenen van deze zorg kan een zware wissel trekken op de mantelzorgers, zeker in combinatie met bijvoorbeeld werk, school en gezinsactiviteiten. Dit is de reden waarom gemeenten regelingen en voorzieningen in het leven roepen om hen te ondersteunen. Uit onderzoek blijkt echter dat mantelzorgers soms door de bomen het bos niet meer zien of simpelweg niet weten op welke regelingen en voorzieningen zij aanspraak kunnen maken”, zo schrijft Hassouna aan het college. Ook het aanvragen van deze zaken wordt regelmatig ervaren als lastig, zo is zijn ervaring. ,,Naastenliefde, dat karakteriseert de vele mensen die zich als mantelzorger ontfermen over zieke familieleden, hulpbehoevende ouderen of anderen. Mantelzorgers zijn letterlijk onmisbaar in onze gezondheidszorg en in het licht van de vergrijzing zal bovendien in de toekomst steeds vaker een beroep op hen worden gedaan.” 

Hassouna wil dan ook graag van het college weten of mantelzorgers op de hoogte zijn van alle regelingen. Verder vraagt hij zich af of deze voorzieningen voor verbetering vatbaar zijn. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wil een aantal gemeenten helpen om de toegang tot lokale regelingen voor mantelzorgers te vereenvoudigen en de regellast voor mantelzorgers bij de aanvraag van deze voorzieningen te verminderen. Gemeenten kunnen zich tot 10 september inschrijven voor de pilot van VWS.

advertentie
advertentie