Deze week werden de nieuwbouw woningen aan de Bagijnenwalstraat - De Helden van Gorkum - opgeleverd
Deze week werden de nieuwbouw woningen aan de Bagijnenwalstraat - De Helden van Gorkum - opgeleverd GP-buro

D66’er Tekir pleit voor opkoopbescherming voor woningen

25 september 2021 om 17:26 Wonen

GORINCHEM D66 raadslid Ilhan Tekir hield in de laatste raadsvergadering een hartstochtelijk pleidooi voor het invoeren van opkoopbescherming voor woningen in de stad. Door kopers een woonplicht op te leggen voor koopwoningen wordt voorkomen dat beleggers en investeerders huizen opkopen, om daarna duur(der) te verhuren.

Landelijk wordt deze wet per 1 januari 2022 ingevoerd. Met een motie wilde D66 samen met SP deze opkoopbescherming snel invoeren en vroegen het college alvast onderzoek te doen naar wijken waar schaarste is aan koopwoningen in het laag- en middensegment. In die buurten willen ze een woonplicht invoeren. Tekir ging in zijn pleidooi vooral in op de crisis op de woningmarkt en refereerde daarbij ook op de discussie in de Tweede Kamer daarover. Maar ook Gorinchem merkt de gevolgen van de wooncrisis door prijsstijgingen voor koopwoningen. Volgens de meest recente NVM rapportage kost een gemiddelde woning in Gorinchem op dit moment 394.000 euro. 

Raadslid Hachhouch: Huizen zijn om in te wonen en niet om te verzamelen

EERLIJK WONEN In het afgelopen jaar zijn de prijzen in Gorinchem e.o. met liefst 17% gestegen. ,,Starters en kwetsbaren personen raken door deze ontwikkelingen kansarm. Een woning, een plek om een leven op te bouwen, blijkt tegenwoordig eerder een unicum dan vanzelfsprekendheid”, zo stelde Tekir in de raad Raadslid Eva Dansen memoreerde dat de SP fractie bijna een jaar geleden al de motie ‘Eerlijk wonen’ had ingediend met een gelijke strekking als de motie die nu voorlag. PvdA raadslid Asraf Hachhouch deed de oproep dat huizen zijn ‘om in te wonen en niet om te verzamelen’.

SCHAARSTE Wethouder Ro van Doesburg liet tijdens de raad weten dat Gorinchem geen wijken kent waar sprake is van schaarste aan koopwoningen in het laag- en middensegment, toch gaf hij een positief advies af over de motie om nader onderzoek te doen. Verder zegde hij toe dat komend najaar opnieuw een brede woonavond wordt gehouden met de gemeenteraad en Poort6, zoals in maart van dit jaar ook al gebeurde. VVD’er Niels van Santen pleitte alvorens werd gestemd over de motie nadrukkelijk om eerst een onderzoek te doen naar de schaarste alvorens over de te gaan tot opkoopbescherming. ,,Wij zijn geen Amsterdam of Rotterdam, laten we eerst de knelpunten in kaart brengen”. Bij de stemming over de motie stemde de VVD als enige tegen de motie om zonder onderzoek naar schaarste aan woningen de opkoopbescherming in te voeren om zo te voorkomen dat de woonplicht direct in zou gaan. Wel wil de raad eventuele lokale uitzonderingsgevallen toestaan. Ook vroeg de raad om rapportages over lokale effecten van de woningplicht.

advertentie
advertentie