Hugo de Groot figureert prominent in de Maand van de Geschiedenis
Hugo de Groot figureert prominent in de Maand van de Geschiedenis Slot Loevestein

Tips uit de Boekenkist

5 oktober 2021 om 15:10 Column

Aan het eind van het jaar zijn er in de boekwinkel altijd voldoende actieweken. Zo is er uiteraard de kinderboekenweek (vanaf woensdag 6 oktober), maar oktober is daarnaast ook de maand van de geschiedenis.

Al op de basisschool leren we de meeste geschiedenisfeiten, maar hier onthouden we vaak alleen de speciale, bijzondere hoogtepunten van. Dit jaar is het bijvoorbeeld 400 jaar geleden dat Hugo de Groot ontsnapte uit Slot Loevestein. Dit weten de meeste mensen in Nederland, en zeker wij in Gorinchem, wel. Internationaal is deze gebeurtenis echter veel minder belangrijk. Daar is Hugo de Groot, of Hugo Grotius, veel meer bekend van zijn historische en juridische teksten.
De Iuri belli ac pacis (Over recht van oorlog en vrede) uit 1625 staat bijvoorbeeld aan de basis van het Volkenrecht en Mare Liberum vormt een belangrijke bron voor het hedendaagse zeerecht. Ook dit is ongetwijfeld langs gekomen tijdens de geschiedenislessen, maar beklijft toch minder. En zo is er nog meer dan genoeg om over te lezen en leren. Het hele jaar door komen er schitterende boeken uit om de geschiedenis verder uit te diepen. 

Het thema van de maand van de geschiedenis is al enkele jaren ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’. Als je meer leert over het verleden, krijg je meer inzicht in het verloop van de geschiedenis. Dat kan je weer helpen in de huidige tijd. Want ook al bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst, we kunnen wel leren van de fouten en successen uit het verleden.

Onze tips voor de komende maand zijn:

- Geen vredestichter is zonder tegensprekers – Henk Nellen, de nieuwste biografie over Hugo de Groot.
- Revolusi – David van Reybrouck, het verhaal over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.
- Aan het werk – James Kennedy, het essay van de Maand van de Geschiedenis.

Dieter Ouwerkerk 

De Boekenkist, Arkelstraat 17 Gorinchem 

www.boekhandeldeboekenkist.nl

advertentie
advertentie