Linge II Zuid valt in twee delen uiteen, links het deel van het Rijksvastgoedbedrijf
Linge II Zuid valt in twee delen uiteen, links het deel van het Rijksvastgoedbedrijf Gemeente Gorinchem

Wordt Linge II Zuid een ‘lelijk stukje’ volgepropt met woningen?

3 oktober 2021 om 19:15 Wonen

GORINCHEM In de drie scenario’s voor de herinrichting van Linge II Zuid varieert het aantal woningen van 72, 42 en 30. Alleen in het scenario ‘Maak je eigen buurt’ blijft de grootste hal van De Vries Robbe behouden en wordt omgevormd tot de Creatieve Fabriek.

Voor SP en Gorcum Actief zijn alle drie de opties teleurstellend. Raadslid Eva Dansen noemde de locatie ‘het laatste stukje stad waar je nog mooie dingen kunt doen’ en ziet in het plan nu een ,,lelijk stukje volgepropt met woningen”, waarbij ze vooral doelt op het scenario ‘Thuis aan de Linge’ waar plaats is voor 72 woningen en alleen groen langs de Linge. In deze optie worden de loodsen van De Vries Robbe gesloopt, dat geldt ook voor het scenario ‘Gemengd wonen in een groene setting’, waar plaats is voor 42 woningen. Meerdere raadsleden misten in deze drie scenario’s de eerdere inbreng van de raad. Het gebied Linge II Zuid van 1.7 ha. valt in twee delen uiteen, het deel dat eigendom is van het Rijksvastgoedbedrijf en een deel dat in handen is van andere eigenaren. Voor het Rijksvastgoed worden nu kaders geschetst voor de herontwikkeling, pas als deze zijn vastgesteld komt het gebied opnieuw in de verkoop.

HOTEL Voor de wensen van de stadsbewoners voor invulling van dit stukje stad nabij de vesting werd een enquête uitgezet die door 374 mensen is ingevuld. Enkele fracties vonden dat wel erg mager. Jaap Wientjes (VVD) vroeg zich af of de loodsen van De Vries Robbe nu echt uniek zijn en het behouden waard. Voor hem is met het behoud van de Rotonde voldoende recht gedaan aan het erfgoed van voormalige staalbedrijf. ,,Waarom halen we niet alle bestaande gebouwen weg?’ Ook over mogelijke horeca is hij kritisch, net als het idee voor het Boutique hotel. Hij meent dat met de bouw van het nieuwe hotel van Van der Valk er voldoende hotelkamers in de stad zijn. Omdat voor beantwoording van alle vragen de tijd ontbrak, spreekt de raad later nogmaals over de toekomst van Linge II Zuid.

advertentie
advertentie