Internationaal Vrouwen Contact (IVC)Wijnkoperstraat 5a in Gorinchemwww.humanitas.nl
Internationaal Vrouwen Contact (IVC)Wijnkoperstraat 5a in Gorinchemwww.humanitas.nl Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
De vrijwilliger aan het woord

Ontmoeting en taalhulp bij IVC

13 oktober 2021 om 12:59 Maatschappelijk

GORINCHEM Stel: je komt door omstandigheden in een vreemd land terecht. Er is een andere cultuur, je spreekt de taal niet en kan daardoor ook niet werken. Dan blijft je omgeving wel erg klein. Gelukkig zijn er in Nederland initiatieven zoals het Internationaal Vrouwen Contact (IVC), dat vrouwen verbindt en hen helpt om contacten te leggen. 

Dikkie Buizert (68) uit Hoornaar is al ruim 12 jaar vrijwilliger bij het IVC. ,,Ik las een oproep voor vrijwilligers in de krant en ik had nog wel wat tijd over. Ik meldde me aan en kon meteen aansluiten. De groep bestond toen al een tijdje. Het project was als leesgroep voor moeders gestart in een ouderkamer van een kinderdagverblijf. De moeders namen hun buren en familie mee en zo groeide het gezelschap langzaam. Het kwam onder de paraplu van welzijnsorganisatie Arkelstad te zitten, dat later Staerk heette. In 2015 werd het overgenomen door Humanitas en nu is de bijeenkomst op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 9 uur tot half 12 in de welzijnsruimte van het Gildenpleingebouw.”

EIGEN TAAL In het begin kwam Dikkie vooral dames tegen die al lang in Gorinchem woonden. ,,Toen hadden ze niet de verplichting om Nederlands te leren en in te burgeren, dus zaten ze de hele dag in hun flatje en spraken ze alleen familie in hun eigen taal. Door deze activiteit kwamen ze buiten de deur en leerden ze op hun eigen tempo wat Nederlands. Daarnaast hadden ze meteen contact met andere vrouwen. De eerste groep kwam vooral uit Marokko, tegenwoordig is het gezelschap veel gemêleerder met dames uit het oostblok, Azië, Afrika en zelfs Zuid-Amerika. De inloop is vrij, dus vrouwen komen alleen langs als ze echt contact zoeken.”

IMPROVISEREN Dikkie is vrijwilliger op maandag en start op maandag altijd met het nieuws. ,,Van tevoren kijk ik het nieuws door en schrijf ik de hoogtepunten, lokaal en (inter)nationaal, op een briefje. Dat nemen we door en dan hebben we gelijk gespreksonderwerpen. Je weet nooit wie er komt en het niveauverschil is groot, dus het is improviseren. Ook de leeftijden zijn divers, er komen jonge moeders, maar ook dames van in de zeventig. Toch is het altijd gezellig. We hebben boekjes in makkelijke taal, die we samen of individueel door kunnen lezen. Zo helpen we hen vrijblijvend en op een gezellige manier met taal. We stellen geen doelen. Het is geen taalonderwijs, maar een hulpje.”

GASTVROUWEN Sommige deelnemers zijn blijven hangen en helpen nu als gastvrouw. Teresa Wild, coördinator van IVC vanuit Humanitas, vertelt: ,,Zij schenken koffie en helpen mee. Het project valt bij Humanitas onder het kopje ‘eenzaamheid’, dus het is belangrijk en goed om iedereen een fijne plek te geven, ook de vrouwen die het Nederlands al veel beter onder de knie hebben. Alle vrouwen zijn welkom, loop gerust eens binnen.”

advertentie
advertentie