Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
zakelijk

De Gorcumse Makelaar: Krappe woningmarkt; wat te doen?

15 oktober 2021 om 13:29 Wonen

GORINCHEM Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Deze keer over de schaarste op de woningmarkt. 

Een huis kopen in deze tijden valt niet mee. Schaarste op de woningmarkt noemen ze dat. Belangrijker is de vraag: wat is eraan te doen?

TRANSFORMEREN Een eerste grote stap zou zijn door gebouwen te transformeren. Er staan in Nederland circa 3,5 miljoen vierkante meters vrij, maar vanwege bestemmingsplannen kunnen die niet bewoond worden. Het is van cruciaal belang dat overheden soepeler met de bestemmingsplannen om kunnen gaan zodat kantoren getransformeerd kunnen worden tot woningen. Ook in Gorinchem zijn er tal van gebouwen die geschikt zouden zijn om in te wonen, maar nu slechts lege kantoorpanden zijn.

VERHUURDERSHEFFING Er zijn in Gorinchem en omstreken maar weinig sociale huurwoningen beschikbaar. Dit komt mede omdat woningbouwverenigingen zoals Poort6 verhuurdersheffing moeten betalen. Om die redenen kunnen deze partijen niet investeren in sociale huurwoningen. Het is heel sneu om te zien dat om die reden mensen, en ook veel jongelui, niet in een betaalbare woning terecht kunnen. 

ZELFBEWONINGSPLICHT In steeds meer gemeentes, vooral in grote steden, zien we een zelfbewoningsplicht. Het wordt om die reden voor investeerders onmogelijk om woningen op te kopen en voor hoge prijzen te verhuren. Zo ontstaat bij de lagere prijsklassen meer reuring en betalen jongeren en starters geen hoofdprijzen meer voor leuke starterswoningen.

WONINGWAARDERINGSSTELSEL Ook het woningwaarderingsstelsel zou op de schop moeten. Dit stelsel geeft op verschillende punten aan hoeveel huur gerekend mag worden voor een woning. Tot een bepaald aantal punten mag er een bepaald bedrag gerekend worden. Valt het aantal punten hoger uit? Dan mag de verhuurder vragen wat die wil. Door dit stelsel op te rekken, zorg je ervoor dat verhuurders niet voor starterswoningen hoge huurprijzen vragen. 

SENIORENHYPOTHEKEN Tot slot: senioren krijgen vanwege hun leeftijd niet snel een hypotheek. Daarom blijven zij liever wonen waar ze wonen. Wonen zij in een eengezinswoning? Dan staan er talloze slaapkamers leeg die benut zouden kunnen door mensen met kinderen. Naar mijn mening zou daar ruimhartiger mee omgegaan moeten worden, zodat ook senioren geschikte woningen kunnen krijgen en eerder bereid zijn om te verhuizen.

Woning kopen of verkopen of op zoek naar meer informatie? Kijk eens op www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen in het kantoor aan de Havendijk 6. Bellen kan natuurlijk ook: 0183-630030.

advertentie
advertentie