Gerlinde: ,,Weet je waar ik naar verlang? Dat we meer zouden kijken naar wat ons verbindt en minder naar wat ons uit elkaar drijft."
Gerlinde: ,,Weet je waar ik naar verlang? Dat we meer zouden kijken naar wat ons verbindt en minder naar wat ons uit elkaar drijft." Bas 't Hoen

Gerlinde Diehl is vrijwilligster bij het MamaCafé: ‘Ik wil graag een verbindende factor zijn’

26 oktober 2021 om 09:48 Mensen

GORINCHEM Gerlinde Diehl (67) uit Lorsch in Duitsland, verhuisde voor de liefde naar Nederland. Ons land kwam knus-kneuterig op haar over: ,,Dat is wat veel Duitsers leuk vinden aan Nederland”, verklaart ze. 

door Levien Vermeer

De eerste tijd was Gerlinde voornamelijk bezig met het zich aanpassen, het leren van de taal en de gewoontes. Ze is heel dankbaar voor hoe ze opgenomen is. ,,Ondanks dat ik me weleens een vreemde vogel voel, heb ik nooit iets van afwijzing ervaren. Ik heb het absoluut goed gehad in Gorkum, en nog. Toch blijf ik, zeker nu ik ouder wordt, in zekere zin een allochtoon met heimwee.” 

Ze noemt zichzelf een ‘Eigenbrötler’, een eenling, iemand die de dingen graag op haar eigen manier doet. Bovendien kan ze heel goed op zichzelf zijn. Maar toch stond Gerlinde Diehl haar hele carrière midden in de samenleving en heeft ze als verloskundige met veel verschillende mensen te maken gehad. ,,Ik heb samen met mijn collega’s enorm genoten van de kleurrijkheid in onze verloskundige praktijk met vrouwen uit alle windstreken en alle gezindten. Ik vond het enorm verrijkend, om niet alleen de verschillen te zien, maar ook de gelijkenissen tussen ons.” 

INFORMEEL EN LAAGDREMPELIG 

Sinds haar pensionering in 2017 blijft ze nog altijd betrokken bij anderen, maar nu als vrijwilliger. Zo geeft ze praktische ondersteuning aan een alleenstaande moeder met een gehandicapte zoon, zamelt ze kleding en speelgoed in voor Stichting Vesta in Den Bosch en voor een weeshuis in Sierra Leone. 

Na de geboorte van een kind is het wennen om je leven opnieuw in te delen

En verder is Gerlinde één tot twee vrijdagen per maand in de bibliotheek in Gorinchem te vinden, bij het MamaCafé waar moeders met kinderen tot vier jaar welkom zijn voor een informele ontmoeting met elkaar, en ook voor het stellen van vragen over opvoedingszaken, vertelt Gerlinde. 

,,Na de geboorte van een kind is het wennen om je leven opnieuw in te delen. Het is eigenlijk een soort verkeringstijd. Als je verkering hebt leer je niet alleen de ander kennen, maar ook jezelf. Wij geven tips voor de eerste tijd met het kindje samen.” Ze wil daarin graag een verbindende factor zijn. ,,Moeders die elkaar nog niet kennen, breng ik met elkaar in contact. Soms speel ik met de kinderen, of neem deel aan een gesprek. Het is allemaal heel laagdrempelig.” 

Vanuit haar verloskundige praktijk kende ze de LimonadeBrigade al, de overkoepelende organisatie die, behalve het MamaCafé, ook een Peuter- en PuberCafé opgezet heeft, voor opgroei-inspiratie en leuke activiteiten. ,,Bij het MamaCafé gaven we als praktijk al regelmatig informatie over onder-werpen die met zwangerschap, bevalling en het kraambed te maken hebben, zoals onder meer bevallen in het water en mogelijkheden qua pijnbestrijding.” 

Sommige moeders hebben haar weleens toevertrouwd dat ze zich nog beter hadden willen voorbereiden op de tijd na de bevalling. ,,Dat is een goed streven natuurlijk, maar aan de andere kant ook een bijna onmogelijke opgave”, reageert Gerlinde. ,,Het kan allemaal heel harmonieus gaan, maar ook bijzonder turbulent zijn.” 

MENSEN SAMENBRENGEN Er komen diverse onderwerpen aan bod in het MamaCafé, toegelicht door externe professionals, zoals over gezonde voeding, peuterzwemmen, of waar je op moet letten bij het kopen van kinderschoentjes. Er wordt meestal een programma voor een half jaar gemaakt. Gerlinde vindt de passie van de organisatoren inspirerend. ,,Binnen de LimonadeBrigade gaat iedereen vriendelijk en positief met elkaar om en is men gericht op het samenbrengen van mensen met hun vragen en talenten. Dat vind ik heel belangrijk.” 

Bedachtzaam voegt ze er aan toe: ,,Weet je waar ik naar verlang? Dat we meer zouden kijken naar wat ons verbindt en minder naar wat ons uit elkaar drijft.” 

GEADOPTEERD Gerlinde en haar man hebben twee dochters die hen op zestienjarige leeftijd geadopteerd hebben als ouders. ,,Het zijn twee vriendinnen uit Sierra Leone die wees zijn geworden door de oorlog en gevlucht” vertelt Gerlinde. Ze was en is onder de indruk van de jonge vrouwen. ,,Het zijn dappere meiden en wij genieten enorm van hen. Toen wij elkaar leerden kennen, waren ze al behoorlijk volwassen, dus veel opvoedervaring hebben we niet kunnen opdoen. Afrikaanse meiden zijn snel zelfstandig omdat zij al vroeg verantwoording krijgen.” 

Gerlinde is blij dat haar dochters heel leergierig warenen het geluk hadden te kunnen instromen in een leertraject in Nederland. ,,Ze liepen tegen van alles en nog wat aan, maar toch bleven ze volhouden.” Ze heeft hen bij hun studie begeleid. ,,Daardoor weet ik hoe belangrijk het is dat een persoon uit het buitenland met weinig opleiding, iemand heeft die meekijkt en optreedt als een soort maatje.” 

Gerlinde is verder actief in de katholieke kerk in Gorinchem, knutselt en leest graag, kijkt Sturm der Liebe (een Duitse soap) en houdt van tuinieren: ,,Wat in de tuin staat dient óf mooi te bloeien, óf eetbaar te zijn. Ik ben een echte jamkoker, dus als ik fruit zie hangen, dan moet ik het plukken.” 

Meer weten over de LimonadeBrigade? Ga naar: www.limonadebrigade.nl 

advertentie
advertentie