In de sporthal ligt de kleding per maat gesorteerd klaar, zodat vluchtelingen makkelijker iets van hun gading kunnen zoeken
In de sporthal ligt de kleding per maat gesorteerd klaar, zodat vluchtelingen makkelijker iets van hun gading kunnen zoeken Hannie Visser-Kieboom

Kleding uitdeelbeurs in Gomarus sporthal voor de vluchtelingen in Gorinchem

30 oktober 2021 om 20:24 Maatschappelijk Asielzoekerscentrum

GORINCHEM Het is zaterdag een komen en gaan naar de sporthal van de Gomarus scholengemeenschap. Deze keer niet van leerlingen, maar van vluchtelingen die tijdelijk in het oude belastingkantoor in Gorinchem worden opgevangen. Deze zaterdag houdt KLIK samen met vrijwilligers een kleding uitdeelbeurs. Het is slechts één van de vele activiteiten van KLIK die zijn opgezet met vrijwilligers. 

Binnen in de sporthal loopt KLIK coördinator Arjanne Rijneveld met een vijf maanden oude baby op haar arm. Ondertussen kunnen de ouders, broer en zusje kleding uitzoeken. Van het Leger des Heils kregen ze zes kuub kleding cadeau. Sinds dinsdag is die enorme berg kleding door vrouwen gesorteerd in de Turkse moskee, vrijdagavond is de bruikbare kleding naar de sporthal gebracht. Kinder-, mannen- en vrouwenkleding ligt per maat op allerhande gymtoestellen om zo het uitzoeken te vergemakkelijken. ,,Probleem is wel dat we veel meer vrouwenkleding hebben en dat in de tijdelijke noodopvang veel meer mannen zijn ondergebracht”, zo vertelt Arjanne. 

PASHOKJES Terwijl de vluchtelingen zoeken naar kleding van hun gading mogen ze daarna laten zien wat ze uitgezocht hebben en wordt alles weer in een tas gestopt om mee te nemen. Af en toe is vrijwilliger Wouter Rijneveld streng en moeten de vluchtelingen kiezen tussen twee broeken of twee jassen. ,,We willen voorkomen dat de eerste mensen veel kleding meenemen en dat voor andere mannen niets meer over is”, zo laat hij weten. De kleedkamers van de sporthal doen deze dag tijdelijk dienst als pashokjes. 

BEROOID KLIK Gorinchem is een groep mensen vanuit de Gorinchemse kerken, die zich inzetten voor mensen met een migratieachtergrond. Ze ontstonden vijf jaar geleden en coördineren nu het vrijwilligerswerk bij de noodopvang in het oude belastingkantoor. Arjanne Rijneveld kan voor het werk in het AZC een beroep op een groep van zo’n 120 vrijwilligers. Via een nieuwsbrief worden ze op de hoogte gehouden en werd een oproep gedaan om zich te melden voor het vrijwilligerswerk in het AZC. Een van hen is Saakje Elzinga, die zaterdag in de sporthal meehelpt bij het uitdelen van de kleding. ,,Ik heb hart voor vluchtelingen, door ons werk voelen ze zich gezien. je weet nooit of je zelf nog eens berooid ergens terechtkomt en dan is hulp heel belangrijk. Ik ben er deze hele week al druk mee, dat begon dinsdag al met het uitzoeken van alle kleding. Alles was ongesorteerd met zomer- en winterkleding door elkaar. Alles wat straks overblijft gaat weer terug naar de gemeente voor recycling”. 

ACTIVITEITEN BALIE Rijneveld heeft ook veel contacten met statushouders die zich in de afgelopen jaren hebben gevestigd in Gorinchem. ,,Van zo’n tachtig tot honderd migranten heb ik adressen, zij helpen nu ook weer mee. Zo helpt een moeder met de kleding en rijdt haar zoon de mensen heen en weer naar het belastingkantoor. Ik vroeg aan hen hoe het voor hen was om deze mensen te helpen. Zij denken nu vooral terug aan hun eigen ervaringen en zo wordt voor hen de klok als het ware teruggedraaid.” Sinds de komst van de vluchtelingen coördineert ze het vrijwilligerswerk in het AZC. Woensdag was het ‘openingsfeest’ in het kantoor, daar is een activiteitenbalie ingericht die twee maal per week open is. Verder zijn alle activiteiten aangeplakt in zowel Nederlands als Engels. ,,We proberen iedere dag een activiteit aan te bieden, zoals bijvoorbeeld voor de ca. 25 kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor de mannen hebben we sportactiviteiten, zo hadden we woensdag wel zestig mensen in de sporthal van de Gomarus, die we gratis mogen gebruiken. Maar we hebben ook vrijwilligers die gaan wandelen met de mannen of een hardlooptraining aanbieden”.  

TAALKLASJE Verder bieden ze bijna dagelijks een koffie inloop aan in het kantoor. Ook worden taallessen aangeboden. ,,We hadden gelijk al een taalklasje van twaalf vrouwen. Ze hebben echt honger om de taal te leren en willen constant oefenen”, zo heeft Arjanne zelf ervaren in het AZC. Als de ouders van de baby klaar zijn met het uitzoeken van de kleding, geeft Arjanne haar weer over aan de ouders. ,,De baby is nog maar vijf maanden en de moeder is na haar keizersnee na twintig dagen gevlucht vanuit Jemen met haar man en twee kinderen. Twee andere kinderen zijn daar achter gebleven. Bij alle mensen proef je een enorme drang om te leven.” De ouders voegen zich met hun kinderen weer in de rij om terug gebracht te worden naar hun onderkomen in de Vroedschapstraat. Met een stralende glimlach nemen ze afscheid van Arjanne. 

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

.

De kleding werd gesorteerd in de Turkse moskee en daarna uitgedeeld in de sporthal van de Gomarus school
Arjanne Rijneveld coordineert de activitteiten van KLIK voor de tijdelijke noodopvang
advertentie
advertentie