Gorcumse Caponnière
Gorcumse Caponnière Ron de Regt

Gorcumse Caponnière in het laatste daglicht

19 november 2021 om 15:41 Lokaal Deel je nieuws

De Caponnière, was een van de laatste verdedigingswerken die op de Gorcumse stads- of vestingwallen werden gebouwd. De bouw van deze bomvrije geschutsplaats hing samen met de aanleg van het Merwedekanaal in 1893. Kanonnen, mitrailleurs en geweren bestreken van daaruit niet alleen de Merwede, maar ook de schutssluis, het kanaal, de wegen erlangs, de bruggen erover en de Kanselpoort.

De Caponnière werd in de wal onder het maaiveld verzonken en met aarde afgedekt. Ze kwam te rusten op een betonnen fundering, waarvoor 192 houten heipalen met een lengte van 20 meter in de grond werden geslagen. Daarop verrezen boven elkaar 2 lokalen van elk 3 bij 15 meter. Het verdedigingswerk werd tot boven de hoofdingang opgetrokken in baksteen met muren van 143 cm dik.

Op zaterdag en zondag tussen 13.00-19.00 uur is Proeflokaal la Caponnière (Kanselpoortweg 1, Gorinchem) voor iedereen vrij toegankelijk. U bent van harte welkom om het gebouw aan de binnen kant te komen bekijken. Zij vinden het leuk als u een kopje koffie of een lekker wijntje blijft drinken maar dat is niet noodzakelijk. Zij vinden het leuk om de Gorcummer en de bezoekers van onze mooie stad dit unieke gebouw te tonen.

 
advertentie
advertentie