Agnes Broeksema met een koeienkunstwerk uit de artoteekcollectie
Agnes Broeksema met een koeienkunstwerk uit de artoteekcollectie Rob Kreszner

Schrijftafelen met Broeksema

6 juni 2018 om 07:30 lokaal

GORINCHEM Het Gorcums Museum wordt gerund door een paar vaste krachten en tientallen vrijwilligers. Wie zijn ze en wat doen ze? Een nadere kennismaking met Agnes Broeksema (34).

Rubriek Gorcums Museum 

Agnes liep twee jaar geleden als bezoeker het museum binnen en kwam er als vrijwilliger weer uit. Ze had zich laten vertellen dat conservator Rob Kreszner altijd werk heeft en besloot een kijkje te nemen bij het museum waar ze nog nooit van had gehoord. ,,Voordat ik vanuit Frankrijk hierheen verhuisde, was ik nog nooit in Gorinchem geweest. Vrijwilligerswerk leek me een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en na te denken over wat ik in Nederland wilde gaan doen." Het liefst wilde Agnes iets in het verlengde van haar studie kunstgeschiedenis doen. Het Gorcums Museum leek daarmee een goed begin.

De eerste tentoonstelling waar ze aan meewerkte was de 'Seventies'. ,,Voor deze expositie maakte ik de historische tijdlijn en kwam direct veel over Gorinchem te weten. Niet veel later ging ik voor deze rubriek in De Stad Gorinchem schrijven en leerde dankzij de interviews veel interessante Gorcumers kennen." Zo kwam Agnes uit bij een andere grote liefde: schrijven. ,,Voor De Koe in de Kunst mocht ik een audiotour maken. Ik schreef bij tien kunstwerken een prikkelende column. Geen droge feiten, maar scherpe observaties met humor en her en der een kritisch speldenprikje." Voor wie de tour Herkauwen met Midas Dekkers op izi.travel beluistert, wordt snel duidelijk dat Agnes zich bij het schrijven graag laat inspireren door kunst. Zo combineert ze in haar vrijwilligerswerk het beste van twee werelden.

Inmiddels is ze naar Asperen verhuisd, maar nog regelmatig in Gorinchem te vinden. Ook in de bibliotheek. ,,Het schrijven van de tour was een bevestiging dat mijn hart bij het schrijven ligt. Begin 2018 ben ik begonnen als zelfstandig tekstschrijver onder de naam De Letterbaas. Samen met Bibliotheek AanZet organiseer ik maandelijks De Schrijftafel. Wie zin heeft schuift aan en krijgt twee uur lang verrassende schrijfrecepten voorgeschoteld die het creatieve proces op gang helpen. Het gaat niet zozeer om techniek en perfectie, als wel om inspiratie en plezier. Het begin maken waar je thuis mee verder kunt of simpelweg beginnen met waar je thuis nooit aan toekomt." De volgende schrijftafel start op 14 juni om 10.15 uur. Iedereen is welkom.

advertentie
advertentie