Erna Lahij bij een van de zeven lindenbomen, tweede van rechts kinderburgemeester Samuel Heule
Erna Lahij bij een van de zeven lindenbomen, tweede van rechts kinderburgemeester Samuel Heule Fotografie Studio Ziezo

Zeven nieuwe lindebomen in de Bagijnenwalstraat voor Erna Laheij

17 december 2021 om 11:23 Natuur en milieu

GORINCHEM Kleurrijke natuur is onmisbaar in het leven van Erna Laheij (83 jaar). De Limburgse van geboorte woont alweer elf jaar in de Lindenborg. Ze werd heel verdrietig toen bleek dat voor de nieuwbouw aan de Bagijnenwalstraat vijf bomen gekapt werden. 

Met de aanplant van zeven nieuwe lindebomen, samen met kinderburgemeester Samuel Heule, wordt haar uitzicht weer wat groener. ,,Toen ze begonnen met de bouw en de grond werd uitgelijnd dacht ik al ‘o, mijn hemel’. Het zal toch niet voor mijn deur worden gebouwd, maar ik werd gerustgesteld. U kijkt er net langs mevrouw, vertelden de bouwlieden mij. Maar al mijn buren hier wisten van niks. Er stond hier een mooie perelaar van wel vijftig jaar oud, dat is een boom met bloesem, maar zonder peren. Die moest weg omdat de wortels beschadigd zouden worden. Al die nesten in de boom zomaar weg, ik werd daar heel verdrietig van”, zo vertelt ze aan de telefoon. 

DROMEN OVER BOMEN Lachend vertelt ze vervolgens dat ze al 21 jaar als tuinarchitect bij de firma groen in Gorinchem werkt. In de Woelse Hoek en op de kinderboerderij. Ze vertelt ook van de wilde bloementuin bij de Lindenborg op een braakliggend stukje grond met klaprozen en korenbloemen. Toen de grond werd verkocht, verdween de bloementuin weer. Ze wist de knoppen te redden, alvorens het werd omgewoeld. ,,Ik wilde iets terug voor die gekapte bomen en toen heb ik Jack van Mildert van de Spreekkamer gebeld en liet me een dag later al weten dat het in orde zou komen. Ik kon hem wel om zijn nek vliegen. Toen hebben we een plan gemaakt ‘dromen over bomen’, dat heeft me echt geholpen en zo ben ik er door heen gekomen. Voordat de huizen zijn gebouwd aan de Bagijnenwalstraat kon ik vanuit de Lindenborg tot de wal kijken. Zeker als je twee hoog woont en alleen een balkonnetje hebt is een tuintje zo fijn. Nu hebben we van Poort6 een tuintje gekregen, de planten betaal ik gewoon zelf.”

Er stond hier een mooie perelaar van wel vijftig jaar oud, dat is een boom met bloesem, maar zonder peren.

GEKLEURDE GIETERS Het bleef niet bij het tuintje alleen, aan de Bagijnenwalstraat zijn vorige week zeven lindebomen geplant. Woensdag werd een feestje gevierd bij het planten van de bomen, Erna Laheij zorgde voor zeven vrolijk gekleurde zelf beschilderde gieters en ook de kinderburgemeester Samuel Heule mocht meehelpen. Hij kreeg na afloop het schepje cadeau. De lindeboom staat bekend als een geneeskrachtige boom, van de lindebloesem wordt thee getrokken die wordt gedronken bij griep, hoest of darmproblemen. ,,De lindeboom is een boom met pillen, zo kan je zien wat natuur voor je kan doen. Dat past mooi op deze plek, vroeger stond hier het eerste ziekengasthuis en de bagijnen waren liefdevolle vrouwen die voor de zieken zorgden. Zelf had ik een takje van een lindeboom op mijn kleding gespeld, soms heb je meer geneeskracht nodig.”

WARMTE Voor Erna was er na afloop van het feestje rond de bomen een groot boeket als dank voor haar inzet voor de natuur en de bomen. Ook kreeg ze van de Spreekkamer een schilderijtje cadeau. ,,Deze bomen brengen weer meer kleur in mijn leven, als het zo somber is wordt je verdrietig. We missen al zoveel door corona. Geen hand,, geen kus, geen knuffel. Ieder mens heeft warmte nodig.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie