Het protest zaterdag bij het Piazza
Het protest zaterdag bij het Piazza ZHZ Actueel

Protest Konijn in Nood: ‘Mensen kunnen zich afvragen waarom er geen honden- of caviavlees in de winkel ligt en wel konijnenvlees’

21 december 2021 om 10:48 Maatschappelijk

GORINCHEM Aanhangers van stichting Konijn in Nood protesteerden afgelopen zaterdag met spandoeken bij het Piazza Center in Gorinchem. Zij vroegen aandacht voor de leefomstandigheden van vleeskonijnen. Later op de middag vertrokken de demonstranten met een bus naar Leerbroek om te protesteren bij een konijnenfokkerij, doormiddel van een fakkelprotest. 

door Lex van Steenis

Peter Janssen, voorzitter van stichting Konijn in Nood: ,,Het fakkelprotest voor de kerstkonijnen is vormgegeven door dertig demonstranten die fakkels en borden bij zich droegen. Net als de voorgaande jaren is het doel van het protest om op te komen voor de rechten en vrijheden die ook konijnen in de Nederlandse vee-industrie verdienen. We zijn hun stem, omdat ze niet voor zichzelf kunnen opkomen. Het uiteindelijke doel van dit protest is een wettelijk konijnenfokverbod, zoals dat ook geldt voor de nertsenhouderij.”

VLEESKONIJNEN ALBERT HEIJN Janssen gaf aan dat ervoor is gekozen om het protest bij het Piazza Center in Gorinchem te laten starten, aangezien daar een Albert Heijn gevestigd is die vleeskonijnen verkoopt. Volgens Janssen wilde stichting Konijn in Nood het publiek informeren dat naar de Albert Heijn gaat.

Een woordvoerder van Albert Heijn hierover: ,,Bij ons is konijn klein in ons assortiment. Wij hebben één product, de AH Konijnenbout. Deze heeft 1 ster Beter Leven keurmerk en komt niet van de fokkerij waar de actie gepland stond.”

Peter Janssen reageert op de reactie van Albert Heijn. ,,Een supermarktketen zal nooit zeggen bij welke fokkerij het vlees vandaan komt. Als daar undercover beeldmateriaal wordt gemaakt van extreem dierenleed heeft de Albert Heijn direct imagoschade, wat bij konijnenvlees toch al op de loer ligt. Mensen kunnen zich afvragen waarom er geen honden-,katten- of caviavlees in de winkel ligt en wel konijnenvlees.”

REACTIE FOKKER Dierenactivist Peter Janssen heeft eerder vastgezeten voor brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo. De familie Kool van de konijnenfokkerij in Leerbroek laat weten niet blij te zijn met de actie van Janssen. ,,We waren onaangenaam verrast door de aankondiging op Facebook dat Peter Janssen met zijn stichting afgelopen zaterdag bij ons bedrijf opnieuw een protest wilde organiseren. Wij staan voor de vrijheid van demonstratie, maar het voelt heel verkeerd dat iemand die veroordeeld is voor brandstichting een fakkelprotest mocht organiseren. We zijn de gemeente en politie dankbaar dat ze het protest in zo goed mogelijke banen hebben kunnen leiden.”

REACTIE ONDERNEMERSORGANISATIE LTO Nederland, een ondernemersorganisatie voor Nederlandse boeren en tuinders, liet 7 december in een persbericht op de website weten dierenextremisme aan te pakken. ,,Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, gaat naast boeren, tuinders en ondernemers in de vee-logistieke sector staan om samen dierenextremisme aan te pakken. Dat heeft hij aangegeven bij een overleg met LTO, POV, NMV, NVP en Vee & Logistiek Nederland. Voor de voorzitters van de agrarische belangenbehartigers is het van belang om namens de gehele sector samen met de overheid op te trekken in het belang van alle boeren, tuinders en ondernemers in de vee-logistieke sector. Samen moeten we invallen en extremistische acties tegengaan.”

,,Ook onderzoeken we samen hoe er strenger kan worden gestraft en we de schade beter kunnen verhalen. De extremisten beweren volstrekt ongefundeerd met de invallen ernstige misstanden aan te willen tonen, maar zelfs als hier al sprake van zou zijn, dan mag je nooit het ‘recht’ zelf in handen nemen.” 

advertentie
advertentie