Afbeelding
Henk Imhof

De helden van de laatste Elfstedentocht (4): Henk Imhof

3 januari 2022 om 07:39 Overig

GORINCHEM De Tocht de Tochten, wordt ‘ie ooit nog verreden? Niemand die het weet. Wél zeker is dat er nog nooit zoveel jaar heeft gezeten tussen twee Elfstedentochten als nu. Op 4 januari 2022 is het namelijk precies 25 jaar geleden dat de monsterschaatstocht van 200 kilometer door Friesland plaatsvond. Twee generaties zijn opgegroeid zonder dit fenomeen ooit live te hebben gezien.

door Marnix van Oort

Op 4 januari 1997 stonden 16.738 deelnemers aan de start, waarvan 69% de tocht binnen de toegestane tijd volbracht. En ja, ook uit onze regio kwamen bikkels die aan deze historische tocht deelnamen. Wij portretteren er een aantal. 

Vandaag is dat: Henk Imhof (72)

In 1985 en 1986 deed Henk Imhof al een poging om de Elfstedentocht te voltooien, beide keren moest hij toen echter opgeven. ,,Ik kon toen nog niet zo goed schaatsen, en had een slechte voorbereiding.’’ Nadat hij dus twee keer moest opgeven, werd Imhof lid van IJssportvereniging Alblasserwaard.

Door de betere voorbereiding en ervaring die hij had opgedaan begon Imhof vol goede moed aan de tocht van 1997. Rond half 8 in de ochtend was de start en tegen 18.00 uur was het eerste Elfstedenkruisje voor Imhof een feit. Onderweg werd hij aangemoedigd door zijn echtgenote en een van zijn kinderen. ,,Ik heb vooral genoten van het spektakel, het was echt wel even afkicken toen het voorbij was.’’

Zijn Elfstedenkruisje heeft Imhof in een kastje op zijn slaapkamer, samen met zijn stempelkaart. Als er nu weer een Elfstedentocht gereden zou worden dan wil Imhof heel graag weer aan de start staan.

Daarvoor wil hij wel eerst oefenen op de schaatsbaan in Breda, waar hij nu lid van is. Sinds een harde val afgelopen jaar heeft hij echter ,,niet meer geschaatst.’’ Dus als er een Elfstedentocht komt moet Imhof eerst weer het ,,ijs op durven gaan.’’

advertentie
advertentie