Afbeelding
Mirjam de Swart

Bij Behouden Vaart krijgen mens en schip een tweede kans

5 januari 2022 om 08:42 Maatschappelijk

GORINCHEM ,,Wij helpen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn echt niet alleen mensen met een beperking of psychische problemen. Iedereen die nooit op de juiste plek heeft gezeten kan bij ons terecht. De deelnemers zijn voornamelijk mensen met een uitkering zoals statushouders (voormalig asielzoekers) uit de omgeving van Gorinchem.”

door Mirjam de Swart

Aan het woord is Rudy-Jan van Zenderen, initiatiefnemer van Behouden Vaart, een stichting die inmiddels zo’n 13 jaar actief is in de regio Gorinchem. Ooit begonnen als jongerenproject waarbij tien jongeren aan de slag ging met het opknappen van een boot. ,,Destijds was het opknappen van de boot het doel, tegenwoordig is het andersom”, legt Van Zenderen uit. ,,De boten opknappen is het middel en de mensen duurzaam aan het werk helpen is het doel.”

Mensen verder helpen. Niet met geld, maar met kennis en kunde. Dat is de belangrijkste drijfveer voor Van Zenderen. ,,Ik wil gewoon mensen verder brengen”, vertelt hij wanneer de werkplaats van Behouden Vaart toont. Boten opknappen is overigens niet het enige dat hier gebeurt. Er vinden ook andere werkzaamheden plaats, zoals het opknappen van fietsen. Bij deze klussen maken de medewerkers kennis met verschillende werkzaamheden zoals onder andere schilderen, lassen, elektrotechniek. Dit alles gebeurt onder professionele begeleiding waarbij ook vrijwilligers, met een specifieke expertise, worden ingezet. ,,De boten en fietsen krijgen een tweede kans en dit geldt ook voor de mensen die binnen de stichting worden begeleid: zij maken een nieuwe start.”

VAARDIGHEDEN EN TAAL De deelnemers van het opleidingstraject binnen Stichting Behouden Vaart worden onder andere door Avres. Van Zenderen: ,,Ze leren niet alleen allerlei technische vaardigheden. Hier wordt ze ook werknemersvaardigheden aangeleerd. En voor de statushouders die hier werkzaam zijn, dragen de werkzaamheden ook bij aan het leren van de taal.”

Daarnaast werkt de stichting samen met verschillende bedrijven uit de maritieme sector. ,,Regelmatig wordt er een werkplek binnen een van deze bedrijven gevonden voor een van onze deelnemers. En we zijn een stageplek voor leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) en de Noordhoek”, aldus Van Zenderen.

Ondanks alle vaardigheden die bij Behouden Vaart worden geleerd ontvangen de medewerkers geen certificaat waarmee ze hun opgedane kennis kunnen aantonen in de praktijk. ,,Je wilt mensen toch graag iets extra’s meegeven”, legt Van Zenderen uit. ,,En zo ontstond het idee voor de SitY-Academy.” Het bedrijfsleven snakt naar technisch personeel en de vraag onder werkzoekenden naar om- en bijscholing neemt toe. ,,Als bedrijfsschool voor het MKB vergroten we de vooruitzichten op werk.”

HEEL DIVERSE GROEP MENSEN De opleidingen van SITY Academy zijn geschikt voor een heel diverse groep mensen; werkzoekenden zonder diploma of mensen die zich willen omscholen. Ook statushouders kunnen deelnemen; indien nodig neemt SITY het actief werken aan taalvaardigheid mee in de opleiding. SITY kent geen opleidingengids met standaard opleidingen. ,,We gaan in gesprek met bedrijven en vragen hen welke vaardigheden zij nodig hebben op de werkvloer. Daar baseren wij vervolgens een leertraject op. Ik nodig graag bedrijven uit, die ook op deze manier willen bijdragen aan de opleidingen en zo meebouwen aan hun eigen personeelsbestand van de toekomst.”

De bedrijfsschool is één van de dromen die werkelijkheid is geworden voor Rudy-Jan van Zenderen. Een andere droom waar momenteel hard aan wordt gewerkt om uit te laten komen, is het realiseren van een mobiele werkplaats op een schip. ,,Bij een veiling stuitten we op de Linge, een schip dat in 1928 in opdracht van De Vries Robbé is gebouwd. Hoe mooi is het dat dat schip nu weer terug in Gorinchem is”, vertelt Van Zenderen enthousiast. ,,We gaan het schip inzetten als werkschip zodat we onze werkzaamheden nog verder uit kunnen breiden.”

Afbeelding
advertentie
advertentie