Afbeelding
Hannie Visser-Kieboom

Gorinchem wil speculatie en misbruik tegengaan: nieuwe koopwoningen alleen nog zelf bewonen

13 januari 2022 om 10:31 Nieuwbouw

GORINCHEM Door de steeds grotere druk op de woningmarkt en het opkopen van huizen is het met name voor starters steeds lastiger om een passende woning te vinden. Om speculatie en misbruik tegen te gaan, geldt vanaf dit jaar in Gorinchem voor kopers van nieuwbouwwoningen een verplichting om minimaal 5 jaar zelf in de gekochte woning te wonen. In deze periode mag de woning ook niet worden verkocht.

Ro van Doesburg, wethouder wonen: ,,Een van de pijlers van het woonbeleid van de gemeente is dat er in Gorinchem een betaalbare woning is voor iedereen. Uit de markt ontvangen we signalen dat speculanten nieuwe koopwoningen opkopen om ze daarna te verhuren. Deze speculatie heeft natuurlijk een effect op de koopprijs. Daarnaast zien we dat nieuwbouwwoningen in sommige gevallen alleen worden gekocht om winst te maken. Dit gaan we tegen met de verplichting aan de koper om zelf in het huis te gaan wonen.”

AFSPRAKEN De gemeente kan ingrijpen op de woningmarkt als daar een dringende reden voor is. Om starters een goede kans te geven om hun eerste huis te kopen, is de verplichting om er zelf te gaan wonen volgens Gorinchem noodzakelijk. Hierover maakt de gemeente afspraken met de partijen die de woningen bouwen. Deze verplichting geldt voor een periode van 5 jaar voor alle nieuwbouwwoningen in de gemeente met een koopprijs tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In 2022 is de NHG grens maximaal € 355.000.       

advertentie
advertentie