Afbeelding
UWV

Personeelstekorten sterk toegenomen in 2021 in Gorinchem

23 januari 2022 om 07:55 Economie

GORINCHEM In 2021 was er krachtig economisch herstel. Het aantal WW-uitkeringen in Gorinchem daalde in 2021 stevig met een derde. Tegelijkertijd steeg het aantal vacatures met 42%. De krapte op de arbeidsmarkt nam daardoor sterk toe. Werkgevers in diverse sectoren hebben te maken met een tekort aan personeel. Dit biedt kansen voor werkzoekenden. De uitdaging in 2022 is om met alle partners op de arbeidsmarkt breder te kijken naar arbeidsmarktkansen, nu en in de toekomst. 

UWV verstrekte eind december 2021 in Gorinchem 32% minder WW-uitkeringen dan een jaar eerder. In een jaar tijd is het aantal WW-uitkeringen met 556 afgenomen van 1.728 in december 2020 tot 1.172 in december 2021. De grootste bijdrage aan deze daling leverden de economisch-administratieve beroepen (-169 WW-uitkeringen), de technische beroepen (-93) en de commerciële beroepen (-67). Het WW-percentage, dat wil zeggen het aantal lopende WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, is in 2021 in Gorinchem met 0,1% gedaald naar 1,6%.

VACATURES STEGEN MET 42% Het economisch herstel is ook te zien in de ontwikkeling van de vacaturemarkt. De ramingen van UWV laten zien dat in 2021 in Gorinchem in de eerste drie kwartalen 42% meer vacatures ontstonden dan in dezelfde periode in 2020, namelijk van 5.800 naar 8.300 vacatures. Dit komt neer op een toename van 2.450 vacatures. In de technische beroepen (+800) en economisch-administratieve beroepen (+550) en ICT (+350) kwamen er de meeste vacatures bij. Het ging onder meer om commercieel medewerkers binnendienst, loodgieters, installateurs, magazijnmedewerkers, elektriciens, timmerlieden, medewerkers klantenservice en netwerkspecialisten. 

STEEDS KRAPPERE ARBEIDSMARKT Gorinchem heeft in het derde kwartaal 2021 te maken met een krappe arbeidsmarkt. Werkgevers moeten meer moeite doen om hun vacatures te vervullen. Dat is het geval bij beroepen in de sectoren bouw & techniek, ICT, transport & logistiek, onderwijs, zorg en bij specialistische economisch-administratieve beroepen, zoals (assistent) controller of accountant. In de publicatie ‘Personeelstekorten aanpakken’ reikt UWV 27 oplossingen aan om personeelstekorten aan te pakken.

UITDAGINGEN NA CORONA De coronapandemie zorgt ook in 2022 voor een onvoorspelbare situatie op de arbeidsmarkt. Als de kracht van het virus afzwakt, dan is de kans groter dat de economie zich gunstig ontwikkelt. Het is dan wel belangrijk dat de arbeidsmarkt zo veel mogelijk in balans is. Belangrijke uitdagingen die UWV ziet in Gorinchem:

  • Samenwerken met alle arbeidsmarktpartners om de kloof tussen vraag en aanbod te verkleinen. Bijvoorbeeld de samenwerking in het Regionaal Mobiliteitsteam AV Werkt door en Werkgeversservicepunt AV regio;
  • Kansen creëren voor werkzoekenden door breder te zoeken, skills te betrekken bij werving en scholing in te zetten. Bijvoorbeeld praktijkleren;
  • Kansen creëren voor en door werkgevers door bijvoorbeeld het aantrekken van nieuw talent, het anders organiseren van werk of een van de 27 oplossingen voor werkgevers;
  • Samen met partners werken aan een optimale aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Meer informatie over de uitdagingen en oplossingsrichtingen voor de regionale arbeidsmarkt in Gorinchem is te vinden in Regio in Beeld Gorinchem.

Afbeelding
advertentie
advertentie