Roxanne en Danny Biesheuvel
Roxanne en Danny Biesheuvel Jos Huibers

Folkfestival in theater Vijfzinnen

27 juni 2018 om 19:17 lokaal

GORINCHEM Aan het woord zijn Roxanne en Danny Biesheuvel, organisators en programmeurs van het Folkfestival, dat plaatsvindt op vrijdag 29 juni in theater de Vijfzinnen.

,,Folkmuziek is eeuwenoud en is de muziek van de Schotse en Ierse arbeiders. Oorspronkelijk werden de liedjes a capella gezongen tijdens het handwerk of in de pub bij een pul bier. Pas later werden instrumenten toegevoegd, zoals gitaar, banjo, viool, doedelzak, de lier, de tin whistle en de bouzouki. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd folkmuziek ook populair in Europa. Met dank aan de Ierse folkband The Dubliners, die toen diverse hits had. Ook is folkmuziek verbonden met de sprookjeswereld en wordt vaak gespeeld op fantasyfestivals. Artiesten hullen zich soms in middeleeuwse kledij. De muziek voor alle leeftijden toegankelijk en gezellig, gemakkelijk mee te zingen en nodigt uit tot dansen."

Roxanne en Danny zijn trots op het gevarieerde programma. Op twee podia spelen Kelten zonder grenzen, met balfolk uit de Bretonse hoek, Robert den Hartogh speelt en zingt country-folk en blues met een stem die sterk aan Bob Dylan doet denken. De vier mannen van Fiddle 'n Drum spelen Ierse traditionals op gitaar, viool, bas en bodhrán. Tenslotte, als headliner, uit Engeland, de vrouwelijke helft van het aloude, wereldberoemde Magna Carta, Linda Simpson-Taylor, nu samen met Ian Diment. Een topper in het genre!"

Zelf spelen Danny en Roxanne op deze avond niet met hun groep Minstrel Season. ,,Wij zijn op deze avond te druk met de organisatie en het ontvangen van de artiesten. Maar het wordt ongekend leuk en bijzonder. U moet er echt bij zijn."

Er zijn verder diverse kramen, demonstraties larpwapens maken, een whiskyproeverij en een workshop Balfolk-dansen. Het festival is van 19.30 uur tot 01.30 uur. Toegang kost 10 euro, kaarten zijn op de website en aan de deur te koop.

advertentie
advertentie