Hospice Gorinchem opent zaterdag 8 oktober haar deuren voor belangstellenden.
Hospice Gorinchem opent zaterdag 8 oktober haar deuren voor belangstellenden. Mirjam de Swart

Open huis bij Hospice Gorinchem: ‘Er wordt hier ook gelachen’

27 september 2022 om 10:51 Zorg

GORINCHEM Hospice Gorinchem zet haar deur zaterdag 8 oktober open voor belangstellenden. Van 10.00 uur tot 15.00 uur is iedereen welkom een kijkje te komen nemen in het hospice en de mooie stadstuin aan de Haarstraat 29 in Gorinchem. Tijdens de open dag vertellen de vrijwilligers over het hospice en hun werk.  

door Mirjam de Swart 

,,Voor veel mensen is de drempel om een hospice te bezoeken hoog”, vertelt Majolijn Mutters, directrice van het hospice in Gorinchem. ,,Mensen praten niet graag over de dood, maar je kunt er nu eenmaal niet omheen. Het gaat toch een keer gebeuren. En dan is het goed om te weten dat er zo iets is als een hospice.” 

In een hospice worden zieken in de laatste fase van hun leven verzorgd. Wanneer thuisblijven geen optie meer is,  kan een opname in het hospice een goed alternatief zijn. Majolijn: ,,Zo worden de naasten ontlast. Dit geeft rust. Bij onze gasten, maar ook bij hun naasten. Er is ineens weer tijd om er écht te zijn voor iemand, zonder dat er aan allerlei andere (verzorgende) taken gedacht hoeft te worden.” 

Een huiselijke sfeer is wat het hospice nastreeft. Het wordt ook niet voor niks een bijna thuis huis genoemd. ,,In ons hospice staan de gasten centraal. Onze gasten houden de regie. Ze bepalen zelf hoe de dagen worden ingedeeld, hoe vaak ze willen douchen en wanneer ze willen eten. In goed overleg kunnen we heel veel regelen”, vertelt Bert van de Lee, voorzitter van het bestuur van het Gorcumse hospice.  

Met de open dag willen we laten zien dat het hospice een fijne plek is om als vrijwilliger aan bij te dragen

Het grootste deel van de zorg is in handen van goed opgeleide vrijwilligers, vertelt Majolijn. ,,Vrijwilligers zijn voor ons onmisbaar. We hopen dan ook dat deze open dag nieuwe vrijwilligers oplevert. Met de open dag willen we laten zien dat het hospice een fijne plek is om als vrijwilliger aan bij te dragen. De gezelligheid en warme sfeer ervaar je als vrijwilliger ook. Natuurlijk zijn er soms moeilijke momenten, maar er wordt hier ook veel gelachen.” De grootste groep is zorgvrijwilliger, daarnaast zijn er vrijwilligers voor het koken, tuinieren, klussen, laatste zorg en administratieve ondersteuning. 

Hospice Gorinchem wordt ondersteund door verpleegkundigen van Rivas Zorggroep. ’s Nachts is er altijd een verpleegkundige aanwezig, overdag is hij of zij er als zorg nodig is. Verder bezoeken huisartsen hun eigen patiënten. Voor gasten van buiten Gorinchem regelt het hospice een vaste Gorcumse huisarts.  Daarnaast zijn er drie professionals verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de zorg thuis en het hospice. 

,,In januari starten we weer met een opleiding voor nieuwe vrijwilligers”, vertelt Majolijn. ,,Het is geen must om uit de zorg te komen. Als vrijwilliger in het hospice laten we je doen waar je goed in bent. Onze vrijwilligers krijgen enorm veel waardering. Van de gasten maar ook van hun familie. En wat is er nu fijner dan gewaardeerd worden?” 

Voor meer informatie over het hospice: www.hospice-gorinchem.nl. Hospice Gorinchem is gevestigd aan de Haarstraat 29.

advertentie
advertentie