Het hospice.
Het hospice. Eline Lohman

Vrijwilligers van het hospice kunnen ook bij iemand thuis hulp bieden

29 november 2022 om 10:39 Zorg

GORINCHEM Veel mensen weten het niet, maar het Hospice Gorinchem biedt ook thuisondersteuning aan mensen die uitbehandeld zijn.

door Eline Lohman

Als iemand terminaal ziek is en een levensverwachting heeft van drie maanden, dan kan hij of zij terecht in het Hospice Gorinchem. Maar wat nog niet heel bekend is, is dat de vrijwilligers van het hospice ook bij iemand thuis hulp bieden. 


VRIJWILLIGER KOMT LANGS

Wanneer iemand niet meer beter wordt, dan kan de zorg van mantelzorgers erg zwaar worden. Een vrijwilliger van het Hospice Gorinchem kan dan één of twee keer per week drie tot vier uur per dag langskomen.


HULP EN BEGELEIDING

De thuisondersteuning van het Hospice Gorinchem is er voor iedereen die in Gorinchem, Alblasserwaard, Molenlanden, Altena of omgeving woont, vertelt Karin van Vugt. ,,Een vrijwilliger heeft tijd en aandacht voor mensen, verleent hulp bij lichamelijke verzorging, eten en drinken, begeleidt iemand naar het toilet en het doen van kleine hand -en spandiensten. Onze vrijwilligers zijn er echt voor de cliënten. Hierdoor kan de mantelzorger even iets anders doen, bijvoorbeeld een paar boodschappen, naar de kapper, poosje rusten of een boek lezen. Een mantelzorger gaf aan dat zij graag even wilde gaan slapen in die tijd. Dat is prima, iemand mag zelf weten wat hij of zij in die tijd wil doen. Wij nemen alles over – mensen hoeven zich niet te verantwoorden wat ze gaan doen. Wij bieden de thuisondersteuning aan zodat de mantelzorger het langer vol kan houden en spoedopnames in het hospice voorkomen worden. Iemand kan met een gerust hart achtergelaten worden en mantelzorgers kunnen hun verhaal bij de vrijwilliger kwijt.”


BASISCURSUS

De vrijwilligers die ingezet worden bij de thuisondersteuning, volgen eerst een basiscursus van acht dagdelen. Daar leren zij over zaken als communicatie, hygiëne en verlies. De eerstvolgende training is 24 januari. Na het volgen van de training starten vrijwilligers altijd eerst in het hospice zelf: ze gaan er stage lopen. Wie een half jaar meegedraaid heeft, kan daarna thuisondersteuning – die al 25 jaar aangeboden wordt - gaan doen. Karin: ,,Het is belangrijk dat vrijwilligers eerst die cursus volgen, zodat ze goed geschoold zijn. In huis ben je namelijk alleen; er zijn geen collega’s aan wie je iets kunt vragen. Er vinden ook bijscholingen plaats. Wij zijn heel blij met onze vrijwilligers. Dat geven mantelzorgers ook aan: de familie zegt altijd ‘hadden we maar eerder voor thuisondersteuning gekozen’. Het allerlaatste stukje van iemands leven krijg je nooit meer terug, dus dan is het fijn als dit met zorg geregeld is.”

GEEN WACHTLIJST OF KOSTEN

Wie interesse heeft in thuisondersteuning van het Hospice Gorinchem, heeft geen verwijzing nodig. Er kan direct contact met het hospice opgenomen worden. Er is geen wachtlijst, er zijn geen kosten aan verbonden en er wordt naar gestreefd dat de vrijwilliger binnen een week langskomt voor een kennismakingsgesprek. Er worden nog vrijwilligers gezocht voor in het hospice en de thuisondersteuning. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Karin of Majolijn via het telefoonnummer 0183-406040 of via het e-mailadres info@hospice-gorinchem.nl.

advertentie
advertentie