Dick Bosch
Dick Bosch Rob Kreszner

Dick Bosch: pr-machine van Gorinchem

10 juli 2018 om 19:36 lokaal

GORINCHEM Het Gorcums Museum wordt gerund door enkele vaste krachten en tientallen vrijwilligers. Wie zijn ze en wat doen ze? Maak kennis met fotograaf Dick Bosch.


door Agnes Broeksema

Na de catalogus bij de expositie 'Glass 4 Ever' in het Gorcums Museum, verschijnt opnieuw een boekje met fotografisch werk van Bosch (1946). Ditmaal bij de huidige expositie 'Voor de draad ermee'. De technisch goed onderlegde fotograaf wil graag een verhaal vertellen met zijn werk. Daarom heeft hij het proces vast willen leggen dat aan de expositie over borduurkunst voorafgegaan is. Het boekje is geen traditionele catalogus geworden, maar laat vooral zien met hoeveel inzet en plezier een heel team bezig geweest is met timmeren en schilderen, met opbouwen en inrichten.

Het boekje is een van de vele visitekaartjes van Gorinchem die Bosch aflevert. Hij is geboren en getogen in wat hij zelf 'dit reuze aardige stadje' noemt. Met trots vertelt hij over 'zijn' vesting: ,,De grootste van Nederland waarvan de vestingwal nog compleet is!" Bosch laat geen enkele kans onbenut om Gorinchem op de kaart te zetten.

Bosch gidst mensen op de toren, op de vesting en op de beeldenroute. Het liefst is hij stadsgids: ,,Daar kan ik mijn hele ei in kwijt en verbind ik geschiedenis aan de dag van vandaag. Op deze manier kan ik de stad het beste promoten. Als je eens wist hoe vaak mensen tegen mij zeggen dat ze geen flauw benul hadden dat er achter de flats en industrie langs de A15 en A27 zo'n leuk stadje verborgen ligt."

Inmiddels spreekt Bosch ook steeds meer met zijn fotografische werk. Diverse winkels verkopen houten onderzetters met zijn foto's van Gorinchem. Als souvenir voorzien ze in een behoefte van toeristen, maar stiekem hebben veel Gorcumers ze ook al op tafel liggen. Zo maakt Bosch met zijn werk van elke inwoner een ambassadeur voor de stad.

advertentie
advertentie