Wethouders op pad

3 oktober 2019 om 10:41 Column Vanaf de Wal

Zaten wethouders in vroeger tijden vooral achter een bureau te bellen, te vergaderen of gewoon te werken, nu trekken ze liever de wijken in om te speuren naar te openen projecten of in ontvangst te nemen bokalen. En zodra een potentieel project of gespannen lint wordt waargenomen, wordt spoorslags het nog resterend journaille gealarmeerd om inclusief fotografen van de handeling te getuigen: het knippen van het lint, het heffen van de bokaal, de bloemen, een drankje. Ook de stadsomroeper hijst zich snel in zijn Gouden Eeuw-ornaat met Hollandsjerp in de hoop te arriveren voordat de fotograaf vertrokken is. Wat, gezien zijn leeftijd, nog opmerkelijk vaak lukt.

Ook in de afgelopen week waren ze er weer druk mee. Vermits Gorinchem, Simpelveld, Almere én Venlo aftroefde als sportstad van het jaar, mocht wethouder Joost de bijbehorende bokaal ontvangen. Hij hief hem met gepaste trots. Het is ook mooi natuurlijk, zo'n titel. Nu het bevorderen van de sport als de primaire taak van het openbaar bestuur geldt, nu Gorinchem Beweegt de ooit voor Cultuur bestemde gelden goeddeels mag opsouperen, nu elk sportveld voorzien is van kunstgras met korrels en vrijwel elke wipkip of draaimolen vervangen is door een ondefinieerbare bootcamp-constructie, mag je best concluderen dat Gorinchem haar best gedaan heeft de wedstrijd te winnen. Chapeau dus. Oplettendheid is echter geboden, zo waarschuw ik de wakkere broeders van het joggingpakgilde: twintig jaar geleden was Gorinchem Cultuurstad van het jaar. Nou, u weet hoe het met de Cultuur en het sociaal-culturele werk in deze voormalige Cultuurstad is afgelopen! Als de prijs binnen is, de buit verdeeld, begint de zoektocht naar nieuwe glorie. En met de focus verschuiven de gelden. Ik gok op: Gorinchem, kennisstad 2029!

Wethouder Ro ondertussen opende de V&D-traverse, een naam bedacht door makelaarskantoor Leuk!, een kantoor, dat gezien de naam geweldig goed is in het bedenken van leuke namen. De V&D-traverse verbindt de parkeergarage Kazerneplein met de binnenstad. Mensen lopen dan overdekt langs het aanbod van Leuk!, dus dat is mooi meegenomen. Overigens heeft Leuk! de Traverse ook volstrekt belangeloos opgetuigd met bankjes en toiletten, zodat het winkelend volk op de lange tocht van auto naar stad even kan rusten of poepen. En ondertussen even van het Leuk!-aanbod kennis neemt. Leuk, vind ik van Leep!

Ook hier past een waarschuwing: waar het aantal winkels in het winkelgebied afneemt, de leegstand toeneemt, winkelketens blijven omvallen of een doorstart maken in andere steden dan Gorinchem, kan of zal de stroom door de Traverse langzaam opdrogen. Gezien de aanwezigheid van toiletten kunnen de bankjes tot winterse ontmoetingsplek worden voor Gorcumse daklozen met bierblikjes en ouderen, voor wie het trefpunt in het Piazza Centrum te druk wordt. Of te ver. De vraag is of Leuk! het dan nog leuk vindt. En of Ro er dan nog is om de Traverse weer te sluiten. Of wellicht wordt dat dan de inloopbibliotheek!

Jos Huibers - jos.huib@icloud.com

advertentie
advertentie