Afbeelding

Spijk viert 75+2 jaar Vrijheid

11 mei 2022 om 15:02 Evenementen

SPIJK Nadat in 2020 alles moest worden uitgesteld, konden dit jaar de eerder geplande activiteiten rond de vrijheidsviering in Spijk doorgang vinden. Zaterdag 7 mei werd de vrijheidsviering afgesloten met een Vliegerfestijn, waarbij alle Spijkse kinderen in de speeltuin een vlieger kregen. Die gingen echter door de weinige wind niet zo makkelijk de lucht in. Maar de kinderen hadden wel veel plezier en er was veel belangstelling.

Om half twee ging het dorpshuis open voor de expositie over WOll. Er waren verhalen van mensen die de oorlog mee maakten te lezen, eerder was een selectie daarvan gepubliceerd in de thema-uitgave van het Spijkerschrift, wat in 2020 huis aan huis werd bezorgd. Er was info over eten, mode en muziek in de oorlog, info over Fré de Jong, verzetsstrijder, die lang in Spijk woonde (en waar zijn zoon Arjen al eens een lezing over hield in Spijk).

Maar ook filmpjes over het vliegeniersmuseum in Fort Vuren, over Gorinchum in 1940 en je kon per video een tochtje maken door Spijk in vroeger tijden. Er lagen boeken over de Tweede Wereldoorlog, waaronder twee boeken van inwoner Kevin Prenger, van wie veel mensen niet wisten dat hij oorlogsboeken schreef. Aan de muur werden in rood wit blauw alle sponsors bedankt. Ook de toespraken die bij de herdenking van dit jaar werden gehouden kon men daar nog eens lezen. Er waren kranten en tijdschriften uit die tijd, een gedichtenbundel die clandestien werd herdrukt en onder de toonbank verkocht, zodat iemand die in 1944 op haar 21ste verjaardag kreeg. 

MITRAILLEUR In de vitrines waren objecten uit de oorlog te zien, zoals persoonsbewijzen, bonkaarten, een door “de Baviaan” geschilderde kruik met het boek over zijn verzetswerk erbij. Ook lagen er gebruiksvoorwerpen. Er waren helmen, petten en ook een onklaar gemaakte mitrailleur. Een bijzonder vergiet, van een helm gemaakt en een prachtig Vrijheidstafellaken dat na de bevrijding in Groningen werd gemaakt. 

Natuurlijk was er ook aandacht voor Oekraïne, op een paneel waren op blauw/geel papier berichten uit de schuilkelder te lezen, van een Oekraïnse taaldocent die haar onderduik en vlucht met schoondochter en kleinkinderen beschreef in kleine dagelijkse stukjes. 

Op verschillende plaatsen in de zaal waren werkstukken van de kinderen van CBS de Hoeksteen te zien, zij (en het team!) hadden enorm hun best hadden gedaan en kregen ook veel belangstelling. De bovenbouw had met de Anne Frank krant gewerkt en verschillende kinderen schreven dagboekbrieven, zoals Anne. ’s Morgens werd nog een schilderijtje van Anne Frank gebracht dat een kind thuis had gemaakt en dit kreeg natuurlijk ook een mooie plaats. De kleuters maakten slingers, met vliegtuigkleurplaten werd een paneel gevuld, op tafels was een straat waar tanks doorheen reden, met vliegtuigen in de lucht er boven. Er hingen parachutes in de lucht en overal stonden vredesduiven.

VRIJHEIDSLIED Burgemeester Servaas Stoop, die de middag opende, betrok de kinderen in zijn toespraak en complimenteerde hen met hun werk en hun betrokkenheid met oorlog en vrijheid. De kinderen stonden te glunderen op het toneel, want je wordt natuurlijk niet elke dag door de burgemeester toegesproken. Ze zongen daarna dan ook ook uit volle borst een op school ingestudeerd Vrijheidslied waarna ze met ondersteuning van de aanwezigen het Wilhelmus zongen. Na een groot applaus voor de kinderen reikte de burgemeester even later ook nog drie prijsjes uit voor de mooiste kleurplaten

Aan het eind van de middag werd een deel van de zaal omgebouwd tot restaurant en aan lange tafels genoten zo’n 50 mensen van het Vrijheidsdiner waarvan het fruit werd gesponsord door Plus Elbert van den Doel. Deze en eerdere activiteiten waren gratis voor de inwoners, men kreeg koffie en thee met iets lekkers en voor de kinderen was er ranja met iets lekkers. Alles met de medewerking van de beheerder van het dorpshuis en de vele Spijkse sponsors die al twee jaar geleden ruimhartig hadden gedoneerd voor een Vrijheidsviering waar Spijk met tevredenheid op kan terugkijken.

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie