Afbeelding
Suzanne Heikoop

Fijne coronamaatregelen

1 juli 2021 om 11:30 Het laatste afscheid

Uitvaarten in coronatijd. Er zijn schrijnende voorbeelden bekend van mensen die niet op een waardige manier afscheid konden nemen van hun geliefde. Gelukkig kunnen uitvaarten, door bestaande en nieuwe mogelijkheden, toch weer wat uitgebreider plaatsvinden. Gaat de uitvaartbranche weer terug naar ‘normaal’ als het coronavirus wat meer naar de achtergrond verdwijnt, of zullen een aantal creatieve coronamaatregelen blijven hangen?

Aanpassingen die mogelijk blijven

Als spreker bij uitvaarten ziet Chantal van Wijngaarden van Chantal Spreekt aardig wat veranderingen sinds de uitbraak van het coronavirus. ,,Door het coronavirus mogen er minder mensen bij uitvaarten aanwezig zijn. Daarom wordt bij veel herdenkingen en diensten een livestream gebruikt, of worden er opnames gemaakt door camera’s die in het uitvaartcentrum, het crematorium of in de kerk aanwezig zijn. Op andere locaties wordt vaak gebruik gemaakt van bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Door video kunnen mensen, die normaal misschien in de zaal hadden gezeten, toch live meekijken of de herdenking na afloop terugkijken. Dit is een uitkomst voor ouderen die het vanwege het virus spannend vinden om onder de mensen te komen, maar ook voor hen die zelf ziek zijn. Misschien had de overledene wel corona en zit een deel van zijn gezin nog in quarantaine. Dan is het toch fijn dat techniek ingezet kan worden om iedereen de gelegenheid te geven aanwezig te zijn, al is het op afstand.”

Online condoleren is ook iets van de laatste tijd. ,,Ook dat is in opmars. Er was een periode dat er helemaal geen condoleancemoment mocht zijn. Nu dat wel weer kan, zit je nog steeds met zaken als de overdracht van pennen bij het condoleanceregister en het afstand houden. Het is voor zowel de nabestaanden als de steunbetuigers raar en ongemakkelijk; je kunt elkaar de hand niet schudden en een spontane knuffel is helemaal van de baan. Dan is online condoleren een goede oplossing. Er zijn mooie websites, vaak ook via uitvaartverzorgers zelf, waar men een persoonlijke pagina met foto’s en een stukje levensverhaal aan kan maken. Nabestaanden kunnen dan de berichten nog eens teruglezen en eventueel een bedankje voor betrokkenheid sturen.”

Van Wijngaarden vermoedt dat er wel een aantal veranderingen blijven hangen. ,,Groepen zijn nu kleiner en we merken dat sommigen dat gaan waarderen. Bij condoleances schuiven er wel eens mensen voorbij die de overledene hebben gekend, maar waar de nabestaanden geen kennis aan hebben. Sommige nabestaanden waarderen dat, anderen zitten er niet op te wachten. Hetzelfde geldt met uitvaarten; nodig je alleen de geliefden uit, of krijgt de vage bekende ook een stoel? Daarom verwacht ik dat er na de versoepeling van coronamaatregelen steeds meer intieme en besloten uitvaarten komen en dat meer gerespecteerd wordt.” 

Het digitale condoleren kan in de toekomst ook nog wel een standaard plaatsje krijgen in de uitvaartwereld. ,,De al bestaande pagina’s zijn slim met de coronacrisis omgegaan. In het begin, toen condoleren niet fysiek kon, werden rouwpagina’s gratis aangeboden. Tegenwoordig kost het vaak geld om een pagina langer dan tien dagen online te houden en berichten later nog te kunnen lezen. Veel uitvaartondernemers zijn daarop op ingesprongen door, al dan niet betaald, een pagina vanuit hun onderneming aan te bieden. Als er een vergoeding voor wordt gevraagd,  is dit vaak soortgelijk aan het bedrag van een papieren register.”

Ook zal beeld op uitvaarten waarschijnlijk toenemen. ,,In onze beeldcultuur is er steeds meer behoefte aan opnames. Mensen willen herinneren en daar is beeld een goede manier voor. Je vergeet soms door emoties en de drukte van het moment hoe de dag was. Door het te registreren, kan men alles thuis nog rustig nakijken en -luisteren. Ook in het aanbod is duidelijk hoe de beeldcultuur zich ontwikkelt; er komen steeds meer uitvaartfoto- en videografen. Met het groeiende aanbod ontstaat er wel een duidelijk verschil in professionaliteit en werkwijze, dus het is slim om onderzoek te doen naar het aanbod of je te laten informeren door de uitvaartverzorger.”

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie