BDU Bridgeles 14: Kind en bridge2

7 augustus 2012 om 00:00 Informatie

Educatief bridgen. Dit wordt een bijzondere opgave voor uw bridgende kennissen, maar wel een leerzame, ook voor hen. Zien bridgen, leert bridgen, maar dan wel de juiste speelvariant: Educatief bridgen, met de volgende spelregels:

0. Kaarten worden duidelijk en uitvoerig geschud en keurig rondgedeeld: één voor één aan de spelers in de richting van de klok, daarna door iedere speler (hardop) nageteld en op kleur gesorteerd ter hand genomen in de juiste volgorde van Aas naar 2, rood en zwart afgewisseld.

1. Er valt geen onvertogen woord, niet kwaad, scheldend of nadrukkelijk belerend! Er heerst juist een uitbundig vrolijke stemming, want bridgen is vooral LEUK en GEZELLIG

Deze variant van bridgen is ook zeer leerzaam en motiverend voor aanwezige kinderen en jongeren in de gezinnen.

2. Er wordt veel gesproken, intonatie vrij.

Elk bod met de biedbox wordt ook door de partner hardop gezegd (,,1 harten, dus 7 slagen halen wij met harten als troef’’) en alle onnatuurlijke biedingen worden gealerteerd en door de partner zonder vragen uitgelegd. (,,2 klaveren vraagt of ik 4 kaarten heb in de hoge kleuren: harten of schoppen’’)

Het eindcontract wordt vertaald voor de hele tafel: ,,3 harten, dus wij moeten 9 slagen maken met harten als troef, en Hanna heeft als eerste harten geboden en moet ze dus spelen, dan komt Sofie, links van haar uit.’’ SA of NT wordt wel getoond met de biedkaarten met uitgesproken als ,,Zonder Troef’’. Ook tijdens het spelen mag deze toelichting niet ontbreken ,,Jan troeft in met de drie wint de slag en komt nu terug.’’

Na afloop van het spel wordt gezellig besproken wat het juiste contract had moeten zijn of de speelwijze beter had gekund. Maar wel opbouwend en niet te kritisch; 3. de kaarten worden geheel volgens de regels afgelegd, eventueel met de toelichting deze slag is dus voor jullie, descore is nu 4-2 en wij moeten dus nog 5 slagen halen met nog 7 slagen te gaan…

Educatiefbridgen

Educatiefbridgen kan alleen met kennissen of vrienden die hun kennis van deze sport met jullie willen delen, maar dat zijn de meeste bridgeparen wel, uitleg zit in hun genen.

Laatste les

Dit is de laatste bridgeles van deze reeks. Een goede zomer gewenst, veel bridgeplezier en op zoek naar een leuke bridgeclub voor de winter.

Voor vragen of problemen ben ik voor cursisten en liefhebbende thuisbridgers tot eind september bereikbaar via e-mail: bridgelestest@hotmail.com of via de telefonische helpdesk 7 dagen per week, 24 uur per dag, met inspreekbandje op 084-8382736.

Uw bridgeleraar Leen van den Herik, Gorinchem

advertentie
advertentie