Mussenpaneeltjes van sloophout

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - In het Gorcums Museum is tot 1 juni de tentoonstelling Te mooi om weg te gooien! te zien.Kunstenaars laten zien hoe zij hergebruik in hun werk toepassen. Een speciale zaal is gewijd aan kunstenaars uit Gorcum en de regio. De Stad Gorinchem zoomt middels een serie portretten in op deze kunstenaars. Deze keer staat Saskia van der Donk centraal. Zij schildert mussen op oude planken en brengt daarmee een ode aan de schoonheid van het alledaagse.

Door Jack van Mildert

Saskia van der Donk (1968) is een geboren en getogen Gorcumse. In de tentoonstelling zijn vier van haar mussenpaneeltjes opgenomen. Ze schildert de werkjes in olieverf op sloophout. De voorstelling van de mus werkt zij zeer gedetailleerd uit. ,,Ik houd ervan om ambachtelijk bezig te zijn. In het schilderen en het ontwerpen van sieraden kan ik mijn creativiteit kwijt," vertelt de kunstenares die een opleiding tot goudsmid volgde in Schoonhoven. Ook in haar sieraden past ze hergebruik toe. Zo heeft ze een serie ringen met woorden erop die ze samenstelt met letters afkomstig van toetsenborden. De getoonde uitspraken zoals 'Baas' en 'Boks Ouwe' ontleent ze aan straattaal die ze oppikt in de jongerencultuur.

De mussen duiken pas enkele jaren op in haar werk. Meestal schildert ze portretten. Eén van haar leermeesters was de Gorcumse Kees van Beusekom. De vrouw, in al haar kracht, zou je de rode draad door haar werk kunnen noemen. ,,Het intrigeert me dat in onze maatschappij bepaalde schoonheidsidealen worden nagejaagd. De eenheidsworst die daar als resultaat uit voortkomt vind ik eerder afstotelijk dan aantrekkelijk." Zij herkent schoonheid eerder in tegendraadsheid en doorleefdheid. ,,Wie de moeite neemt om goed om zich heen te kijken", zo adviseert zij, ,,zal pareltjes om zich heen ontdekken. Zo zijn de mussenpaneeltjes ook ontstaan. De mus is op het eerste gezicht een alledaags vogeltje, je komt ze over ter wereld tegen, maar bij nadere beschouwing zijn ze zo mooi en zo gedetailleerd. Soms moeten we er moeite voor doen om de schoonheid om ons heen te herkennen!"

Foto: Saskia tussen haar mussen.

Fotograaf: Jack van Mildert

advertentie
advertentie