Merewade Technasium robot naar kampioenschappen Eindhoven

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Op zaterdag vond de Dutch Open FIRST Tech Challenge Tournament plaats in Eindhoven. Teams uit heel Nederland maar ook ver daarbuiten streden met en tegen elkaar in een zinderende robotwedstrijd. In elke ronde nam een alliantie van twee willekeurig gekozen robots het op tegen een ander tweetal robots op een vierkant speelveld. Alles draaide om gele kubusjes die door de robots in bakjes moesten worden gedeponeerd. En om plezier!

Al maanden zijn negen Technasium leerlingen van het Merewade College op de locatie Wijdschildlaan bezig met het bedenken, ontwerpen, bouwen en testen van hun robot ‘KITT’. Dat viel niet altijd mee, vind ook team captain Lisa Eindhoven. “In het begin was het moeilijk om te bedenken hoe je moest beginnen, en gaandeweg zijn we wel drie keer helemaal opnieuw begonnen.”

De robot van Merewade is daardoor wel een ingenieus stuk werk geworden. Bram de Bruijn: “We hebben zelfs een theedoosje erin verwerkt omdat het precies was wat we nodig hadden om de gele blokjes in te doen!” Vooral in de laatste paar weken is er enorm veel tijd en energie in dit project geinvesteerd. Technasium docent De Wilde: “We hebben veel hulp gehad van onze externe coach Jimmy van Bemmel van LRS Solutions. Hij was minstens net zo betrokken als de leerlingen en heeft ons met raad en daad bijgestaan.” Van Bemmel deed dit met plezier: “Het is prachtig om te zien wat het met die jongens en meiden doet, ze zijn echt supergedreven!”

Merewade KITT is mede mogelijk gemaakt door E&S Installatieadviseurs, Cofely GDF Suez en Damen Shipyards. Naast ontwerp, technische constructie en programmeerwerk hebben de leerlingen ook een Engineering Notebook gemaakt, sponsors geworven en een Facebook pagina bijgehouden (facebook.com/MerewadeFTC). Samenwerken, doorzetten, plannen, deadlines halen, onderzoek doen, creatief denken - allemaal skills die altijd van pas komen.

Het toernooi in Eindhoven was voor KITT en de leerlingen een fantastische ervaring. Roel Versteeg kijkt trots terug: “Als je ziet waar die teams uit Siberie en Spanje en Amerika allemaal mee aankomen vind ik dat onze KITT het knap gedaan heeft - elke ronde hebben we punten gepakt.” Dat hij volgend jaar weer meedoet lijdt geen twijfel: “Ik ben al begonnen… ook al weet ik het thema nog niet!”

advertentie
advertentie