Geert van der Velde stopt na ruim 25 jaar als voorzitter!

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Hij was één van de langstzittende bestuursvoorzitters in het Gorcums verenigingsleven, maar na ruim 25 jaar draagt Geert van der Velde de voorzittershamer bij Duikvereniging OSCG over. Afgelopen woensdag werd uitgebreid stilgestaan bij het terugtreden van Geert als voorzitter. Ook besloot de vergadering dat Geert vanwege zijn staat van dienst de titel ‘Erevoorzitter’ krijgt. “Een eervolle en unieke titel binnen onze vereniging die hij echt verdiend heeft!”, aldus Paul Hermans, de nieuwgekozen voorzitter.

Al in 1988 nam Geert van der Velde het voorzitterschap over van toenmalig voorzitter Ben Belzer. En sindsdien is hij onafgebroken voorzitter geweest van zijn vereniging. In de 25 jaar daarna is er veel gebeurd. De duiksport heeft enorm aan populariteit gewonnen en is ook veranderd. In 1988 was het duiken vooral een sport voor stoere mannen die tegen kou en ontbering konden. Nu, anno 2014, is het tegenovergestelde aan de hand. Duiken is een comfortabele vrijetijdsbesteding geworden waar mannen, vrouwen en kinderen van kunnen genieten.

Ook Duikvereniging OSCG is in de loop van de jaren met deze trend meegegaan. Er is voor de jeugd zelfs een populaire snorkelopleiding ontwikkeld, als aanloop naar de echte duikopleiding. Ook de verantwoordelijkheden die het verenigingsbestuur nu moet dragen gaan verder dan vroeger. Geert van der Velde: “Vroeger waren we een vriendengroep en ging het vooral over duiken. Nu moeten we een professionele organisatie zijn, terwijl ook bestuursleden gewoon lid zijn om de duiksport te beoefenen.” Van der Velde heeft aan deze ontwikkeling altijd zijn steun gegeven, maar vond die soms ver gaan. “Natuurlijk is veiligheid een belangrijk onderwerp in de duikwereld. Maar de vraag is of je het duiken veel veiliger maakt met beleidsplannen. Veel samen duiken en ervaring opdoen, dat is minstens zo effectief. ".

Van der Velde hoopt nog jarenlang lid te blijven van zijn duikclub. De titel van erevoorzitter zal hij met trots dragen. “Het is een heel mooi gebaar van de vereniging. Ik ben er best trots op dat ik de eerste erevoorzitter van de vereniging ben.” We vragen de nieuwe voorzitter, Paul Hermans, of er binnen de vereniging nu dingen gaan veranderen. Hermans: “Er zijn enkele vacatures ontstaan in het bestuur. Eerst die maar eens opvullen. En vooral blijven doen wat we moeten doen; zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk laten genieten van het duiken.”

advertentie
advertentie