De keuze van Gorcum: Annette van Toor

6 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

GORINCHEM - Wekelijks bericht De Stad Gorinchem over een Gorcumer die betrokken is bij de tentoonstelling 'Pronkstukken, de mooiste sieraden van hedendaagse ontwerpers & de keuze van Gorcum '. Vijfentwintig Gorcumers bezochten galerie Marzee in Nijmegen en kozen een sieraad dat het best bij hen past. Zij werden daarmee op een bijzondere manier vereeuwigd door topfotograaf Johannes van Camp. Foto en sieraad zijn te zien in de expositie. Deze keer is de beurt aan Annette van Toor, storemanager van modeketen Anna van Toor.

In mijn werk ben ik de hele dag bezig met stoffen en kleuren. Sieraden zijn voor mij een vanzelfsprekendheid - het liefst van edelmetaal - maar wel met een kleuraccent.

De laatste tijd legt ons bedrijf zich steeds meer toe op het gebruik van fairtradegrondstoffen, ook als het om sieraden gaat. Bij ons jubileum hebben we bijvoorbeeld voor alle medewerkers een armbandje laten maken van 'eerlijk' goud.

Mijn sieraden, armbanden, ringen en halssieraden zijn allemaal geschenken van mijn man, die een fijne neus heeft voor wat mij staat. Ik draag ze elke dag, maar steek nauwelijks tijd in de keuze ervan, omdat ik de ervaring heb dat het sieraad zich als vanzelf aan mij aanpast.

Denk nu niet dat een sieraad alleen een accessoire voor me is - ik wil ook wel eens een statement maken. Dit sieraad van Gijs Bakker is iets heel anders dan ik gewend ben te dragen, ook qua materiaal. Omdat ik klein ben, doet zo'n 'kroontje' wel iets voor me. Ik voelde me er direct heel vertrouwd mee. Orchideeën zijn mijn lievelingsbloemen en bovendien doet de kam me denken aan een sieraad uit Indonesië, een land waarmee ik me verbonden voel.

Wie belangstelling heeft voor sieraden kan in de komende weken aan zijn trekken komen bij maandag-lezingen in het Gorcums Museum: over bijzondere versieringstechnieken (13 oktober),het geheim van de oude Japanse smeedtechniek Mokume-gane (20 oktober ) en de boeiende geschiedenis van het sieraad (3 november). De lezingen vinden plaats in het auditorium van het museum en beginnen om 14.00 uur. Aanmelden hiervoor bij Jannie Versluis, j.versluis@gorinchem.nl of bel: 06 13 64 73 79

Bijschrift foto: Annette bij haar foto in de expositie, met een kam van ontwerper Gijs Bakker in het haar.

advertentie
advertentie